A Globalisation and Competition: The New World of Cities című új jelentés rávilágít arra, hogy egyes európai városok, mint például Berlin, Oslo és Hamburg, mára már egyértelmű versenytársai az olyan nagy múltú világvárosoknak, mint London és Párizs.

A jelentés szerint a főbb mutatók* alapján ezek az új világvárosok gyorsan fejlődnek, high-tech-ek és innovatívak, ez pedig meghatározza a globális, ugyanakkor élhető város új modelljét. Az olyan nagy múltú és erősen globalizált világvárosokkal összehasonlítva, mint London, New York, Párizs és Tokió - melyek a pénzügyi és üzleti szolgáltatások legnagyobb részét vonzzák – az új világvárosok mérete és szerepe más, ugyanakkor a döntéshozatal és a tudás-intenzív ágazatok speciális központjaivá váltak, magas életszínvonal biztosítása mellett.

„Az új világvárosoknak olyan változatos erősségeik vannak, melyek versenyelőnyt biztosítanak a fejlett és feltörekvő világvárosokkal szemben" - mondta Rosemary Feenan, a JLL Global Research programjának vezetője. „Kisebb méretük miatt gyorsabban fejlődnek és sokkal több Y-generációs fiatalt vonzanak. Ez a korosztály a hagyományos ingatlanokkal szemben a karaktereseket részesíti előnyben, melyek erős technológiai kultúrával kínálnak magasabb minőséget."

Az olyan új német és skandináv világvárosokat, mint München, Berlin és Oslo, erős innovációs képesség és technológiai gazdagság jellemzi, míg Koppenhága, Bécs és Hamburg előkelő helyen szerepelnek az életminőség és a tehetségek vonzása tekintetében. Az új spanyol világvárosnak, Barcelonának, erős kulturális vonzereje és globális híre növeli versenyképességét a nemzetközi porondon.
Gazdasági méreteikhez képest ezek a városok aránytalanul nagy volumenű globális befektetéseket vonzanak. A befektetők elsőszámú célpontjai már nemcsak a fejlett és feltörekvő világvárosok, mivel egyre fontosabb szempont számukra az élhetőség, a fenntarthatóság és a technológiai fejlődés. A jelentés szerint az új világvárosok vezető szerepet fognak betölteni az energiahatékony és intelligens épületeket biztosításában, és a befektetők is egyre jobban figyelemmel kísérik fejlődésüket, ahogy előretörnek a globális piacon.

A 10 új világváros a JLL jelentése szerint:
1. Koppenhága
2. Bécs
3. München
4. Montreal
5. Oslo
6. Hamburg
7. Toronto
8. Barcelona
9. Berlin
10. Vancouver

 

 

JLL