Mike Edwards, a Cushman & Wakefield budapesti ingatlanbefektetési üzletágának vezetője elmondta: “A közép-kelet európai piacok minden szektorában növekszik a befektetési volumen, mely a jelentős és változatos piaci keresletet mutatja. A bérlői piacok rekord keresletével együtt, ez egy megfelelő alap a folyamatosan növekvő befektetési aktivitásnak.”

A piacot továbbra is a külföldi vevők irányítják, az elmúlt 12 hónapban tőlük származott a teljes befektetett tőke 80 százaléka. Ezen befektetések közel kétharmada 3 irányból érkezett, Amerikai Egyesült Államok (27%), Németország (19%) és Dél- Afrika (18%). Az elmúlt negyedévben több, mint 1 milliárd euró összegű befektetést mértünk csak a dél-afrikai befektetők részéről. 

A második negyedévben a befektetések nagy részét, közel 1,5 milliárd eurót a kiskereskedelemhez köthetjük, és további 0,8 milliárd eurót fektettek az irodapiacba. Az elmúlt 12 hónapban a befektetések közel fele (48%) a kiskereskedelemben történt, míg az iroda befektetések a teljes volumen 36 százalékát adták.  

A nem listázott alapok voltak több, mint 1 milliárd euróval a fő vásárlók az elmúlt negyedévben, és 58 százalékos piaci részesedéssel az elmúlt 12 hónapban 5,3 milliárd euró befektetést eszközöltek. A listázott vállalatok (főként dél-afrikai) több, mint 1 milliárd euró összeget fektettek be ebben a negyedévben, ezzel ők voltak a 2016-os év második negyedévének legaktívabb csoportja. Az elmúlt 12 hónapban az általuk befektetett összeg elérte az 1,4 milliárd eurót (mely az összes befektetés 15 százaléka). 

Magyarország folyamatosan fejlődik, itt a befektetések mértéke 2016 első felében (910 millió euró) már meghaladta a teljes 2015-ös évben befektetett összeget (800 millió euró). Edwards hozzátette: “Ez a pozitív trend várhatóan továbbra is folytatódik. Az erős bérlői kereslet minden szektorban, az elmúlt évek kínálati hiányával karöltve azt jelenti, hogy Magyarország piaci alapjai egyre vonzóbbak és ezt egyre több nemzetközi befektető is felismeri. A finanszírozás egyre versenyképesebb, a likviditás sem jelent már akkora problémát és egyre több nagyméretű tranzakció köttetik olyan hozamszinten, amilyet évek óta nem láttunk.” 

 

 

Cushman