A 2023-ban megnyílt sárvári Melea – The Health Concept a Csónakázó-tó partján található, 83 erkélyes szobával és lakosztállyal. A hotel 3,5 hektáron terül el, nagy zöld területekkel és modern, fenntartható építészeti megoldásokkal. A szálloda holisztikus, egészségfókuszú koncepciója személyre szabott egészségügyi, szépségipari, dietetikai és rekreációs szolgáltatásokat kínál. A Melea különleges megközelítése abban rejlik, hogy minden vendég egyedi kezelési tervet kap, amely az érkezés előtti állapotfelmérésre és konzultációkra épül, ezzel is támogatva őket az élethosszig tartó optimális aktivitás elérésében.

A LEED a legszélesebb körben használt zöld épület minősítő rendszer a világon, a LEED BD+C: Hospitality minősítése pedig kifejezetten a szállodaipar számára kidolgozott kritériumokat tartalmazza, amelyek közé tartozik az energiahatékonyság, a vízfelhasználás csökkentése, a fenntartható építési anyagok alkalmazása és a beltéri környezet minősége. A Melea számos innovatív és környezettudatos építészeti megoldást alkalmazott, amelyek hozzájárultak a LEED minősítés megszerzéséhez.

„Magyarországon túlnyomó többségben irodák, illetve mostanában logisztikai és ipari ingatlanok szereznek zöld épület minősítést. Ezért volt különösen örömteli számunkra és egyben kihívás is, hogy ezúttal egy szálloda környezettudatos tervezésében és építésében működhettünk közre. Úgy gondolom, a jövőben ebben az ingatlanszegmensben is egyre több zöld épületminősítéssel találkozhatunk majd, különös tekintettel arra, hogy mind a finanszírozók, mind a hotel operátorok részéről egyre inkább elvárás a környezettudatos és ESG szempontoknak megfelelő ingatlan.” – mondta el Szircsák Norbert, a Colliers ESG stratégiai tanácsadó részlegének vezetője.

A szálloda tervezésekor kiemelkedő figyelmet fordítottak a magas kategóriájú akusztikai igények kielégítésére, hogy biztosítsák a vendégek nyugalmát és kényelmét. Emellett számos
környezetbarát anyagot integráltak az építési folyamatba, tükrözve elkötelezettségüket a fenntarthatóság iránt, továbbá jelentős részben újrahasznosították az építéskor keletkező
hulladékot.

Az épület külső területei is a fenntarthatóság jegyében lettek kialakítva: a hotelt körülölelő hatalmas zöld terület nemcsak esztétikai szempontból fontos, hanem hozzájárul a helyi ökoszisztéma megőrzéséhez is, ezért még a tetőn is kialakításra került egy nagyobb zöld felület. A parkolóban elektromos autótöltők állnak rendelkezésre, és a kültéri világítótestek környezetbarát kialakítása minimalizálja a fényszennyezést, így támogatva a természetes környezetvédelmet, valamint elősegítve a vendégek nyugodt pihenését.

Az épület belső működésére és komfortjára is nagy hangsúlyt fektettek: a szállodán belül kizárólag víztakarékos szerelvények kerültek alkalmazásra, miközben a korszerű épületautomatizálási rendszer figyeli és optimalizálja az energiafogyasztást. A szobák és a munkaterületek természetes megvilágítással rendelkeznek, ezáltal nemcsak energiatakarékos megoldást kínálnak, hanem növelik a vendégek kényelmét is a Meleában.

A Melea – The Health Concept nemcsak építészeti és fenntarthatósági szempontból kiemelkedő, hanem innovatív egészségügyi és wellness koncepciója révén is. Az orvostudomány, az ősi tradíciókon alapuló gyógyászat, a holisztikus szemlélet és a tudatos gasztronómia egyesül ebben a környezetben. A vendégek biztosak lehetnek abban, hogy egy olyan helyen pihenhetnek és töltődhetnek fel, amely nemcsak az ő egészségüket, hanem a környezet védelmét is szem előtt tartja.

 

Colliers