A Skanska Commercial Development Europe, folytatja az előző évek kedvező trendjét és tartja piacvezető pozícióját. 2014-ben kilenc irodaépület eladásával a Skanska rekordévet zárt, 2015-ben pedig nyolc új befektetési terméket vitt a piacra. A JLL tanácsadó cég adatai szerint, az irodaház-fejlesztések teljes volumene a Cseh Köztársaságban, Magyarországon, Lengyelországban és Romániában az elmúlt évben megközelítőleg 2,4 milliárd eurót tett ki, és ebből a Skanska részaránya 20% felett volt.

„Az elmúlt év rendkívül fontos időszak volt a számunkra: Kelet-Közép-Európában a Skanska történelmének legnagyobb irodaház-eladási tranzakcióját bonyolította le – négy nagy projektet adtunk el, ebből kettőt két lengyel nagyvárosban, Krakkóban és Katowicében. Ez volt egyúttal a kelet-közép-európai irodaház-piac legjelentősebb tranzakciója is 2015-ben.” – tájékoztatott Adrian Karczewicz, a Skanska Commercial Development Europe tranzakciós igazgatója. „Ez az üzlet, a lengyel Malta House, Green Horizon és Dominikanski épületek eladásával együtt, a 2015-ös irodaház-fejlesztések egészének 25%-át jelentette országos szinten, és több mint 45%-át a lengyel nagyvárosokban történt fejlesztéseket figyelembe véve. Három további épület is vevőre talált az elmúlt évben, Prágában, Ostravában és Bukarestben. A befektetők növekvő érdeklődést mutattak az irodaház-fejlesztések iránt. Az eredményekben bekövetkezett kisebb visszaesés ellenére, a kelet-közép-európai befektetések általában nagyobb hozamot biztosítanak, mint a nyugat-európai országok hasonló befektetései.”

Katarzyna Zawodna, a Skanska CDE elnöke ezt a következőkkel egészítette ki: „Stratégiánk továbbra is változatlan, fenntartható fejlődést kívánunk biztosítani a kelet-közép-európai régióban. Továbbra is arra törekszünk, hogy első számú választottjai legyünk a bérlőknek és a befektetőknek is. Kiterjedt nemzetközi tapasztalatunknak és szakértelmünknek köszönhetően, képesek vagyunk arra, hogy ebben a kategóriában üzleti partnereinknek a legjobbat, igényekre szabott termékeket és szolgáltatásokat nyújtsunk. Ügyfélorientált megoldásokat és transzparens üzleti tranzakciókat kínálunk. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy nemzetközi cégek is sokra értékelik irodaházaink kiváló minőségét, és hozzánk fordulnak, amikor új befektetési lehetőségeket keresnek. Bízunk a piacainkban, és abban, hogy valamennyi országban újabb és újabb sikereket fogunk elérni. Piaconként évente egy vagy két projekt átadását tervezzük. Nagy örömünkre szolgál, hogy ingatlanfejlesztőként mi vagyunk jelen a legtöbb helyen a régióban, Kelet-Közép-Európa minden fontos üzleti központjában rendelkezünk fejlesztésekkel. Ez azt is jelenti, hogy partnereink egyre bővülő üzleti tevékenységéhez számos lokációban fenntartható, rugalmas irodai megoldásokat tudunk biztosítani.”

Ez az év nagyon fontos a Skanska Magyarország Ingatlan számára, hiszen az idén befejezi a LEED Gold előminősített Nordic Light irodaház kivitelezését, majd átadja bérlői részére. A 26 200 négyzetméteres, Váci úton található épület két fázisban épül fel, melyek 2016 májusában és szeptemberében kerülnek átadásra. “A Nordic Light az egyetlen teljesen spekulatív alapon épülő irodaház a Váci úti irodafolyosón, amely 2016-ban lesz átadva. Több nemzetközi cég is, mint a Schneider Electric, M&C, BASF és a Harman döntöttek úgy, hogy a Nordic Light-ba helyezik át irodájukat, ezen felül pedig várhatóan további szerződések kerülnek véglegesítésre a közeljövőben.” – mondta Marcin Łapiński a Skanska Magyarország és Románia Ingatlan ügyvezető igazgatója.

A Skanska Magyarország a tervei szerint folytatja tevékenységét és hamarosan elindítja következő projektjének fejlesztését.

A kelet-közép-európai régióban 2015-ben a Skanska négy irodaházat adott át: a Green Court Bucharest B fázisát, a Dominikanskit Wroclawban, a Silesia Business Park B fázisát Katowicében és a Corso Court projektet Prágában. 2015-ben a cég Magyarországon, Lengyelországban, a Cseh Köztársaságban és Romániában összesen több mint 110 ezer m2 bruttó bérelt területre írt alá bérleti szerződést. Jelenleg a vállalatnál kilenc projekt építése folyik, ebből hét Lengyelországban. A Skanska Commercial Development Europe most készíti elő 2016-os értékesítési portfólióját, melynek keretében több új épületet is kínál a négy országban befketetői részére.

 

 

Skanska