Az AVIS BUDGET GROUP új irodába költözését egy 2 éves előkészítési és tervezési folyamat előzte meg. Iroda ergonómiai, munkafolyamat szervezési és fenntarthatósági szempontok vezérelték a céget, hogy a duplájára nőtt, Y generációs szervezetet valóban inspiráló munkakörülmények között foglalkoztathassák. Az irodaház, a tervezési koncepció és a berendezések kiválasztásánál is kiemelkedő szempont volt a multikulturális közösség és az Y generáció elvárásai, amelyek a gyors kommunikációra és a közösségi terek tudatos és rendszeres használatára épülnek. Ebben a szellemben készült az Avis Budget Group Shared Service Center Budapesti irodája. Az alaprajzi elrendezés fő koncepciója, hogy a Skanska Green House jól benapozott területeit megtartsuk a munkavégzés helyszíneként, míg a kevésbé benapozott tereket − melyek az épület magjában találhatóak −, olyan funkciókkal töltsük meg, amiket csak időszakosan használnak az ott dolgozók.

 

Ilyen területek például a tárgyalók, a rekreációs zónák, a gardrobe-ok, a nyomtató szigetek és a konyha. A belsőépítészeti design koncepciójában ötvöztük a cég profilját megidéző „utazás” témáját az ott dolgozók életét körülvevő, urbánus világgal, amely így egy nagyon színes és energikus enteriőrt eredményezett. A legfőbb motívum az épület magján elhelyezkedő, fákkal tűzdelt város sziluett, amelyen a rekreációs terek felé haladva egyre inkább a fák dominálnak – kijelölve a más funkciójú teret. Az alapszíneket a fehér és a szürke különböző árnyalatai adják, amelyeket a szivárvány összes élénk színével kombináltunk. A recepció tere a mögötte elhelyezkedő lobby- és konferenciarésszel tovább viszi a természeti koncepciót, ugyanakkor egy visszafogott, elegáns hangulatot nyújt. Ezt a színek, a felhasznált anyagok és az alkalmazott grafikai megoldások is tükrözik. Felfedezhető a madárfészek motívuma, mint természeti elem, illetve a földszínek dominálnak, mint a bézs, a barna, s ezek különböző árnyalatai. Természetesen az Avis saját arculatát is figyelembe vettük, és úgy alakítottunk ki helyiségeket, hogy egymás melletti elhelyezkedésük a cég háromszínű logóját idézi. A szőnyegben szintén megjelennek ezek a színek, a dolgozói résztől jól elhatárolt breakout területet hozva létre. A 3 tervezendő szintből az elsőn kapott helyet a recepció, közvetlenül a liftekkel szemben. Maga a recepció, mint egy „doboz” helyezkedik el a nagy térben, amelyet kívülről faburkolat határol, belülről pedig kőutánzatú, Armourcoat design falpanel burkol.

 

Ennek a burkolatnak a rajzolatát az álmennyezetben elhelyezett, irányított fényforrások emelik ki, a recepciós pult egyedileg tervezett, melyen a recepciós „doboz” anyagai köszönnek vissza. A recepció mögött találhatjuk a lobby- és konferencia területet, külön IT oktató termet, továbbá kisebb exkluzív tárgyalókat és interjúszobákat. Ezen helyiségek úgy kerültek kialakításra, hogy önálló funkcionális egységként működjenek, a cég üzemszerű működését ne zavarják, és izolálják a külsős vendégeket. A mobilfalakkal és a könnyen mozgatható lobby bútorokkal berendezett tér ugyanakkor több funkcióra is alkalmas, egyszerűen és gyorsan átalakítható akár egy 3-400 fős all staff meeting megtartásához is. Profi, multimédiás kijelzők, vetítők és hangosítás teszi élvezhetőbbé az előadásokat. A madárfészek motívum a kézzel falra festett grafikában, a modulszőnyeg némely elemén, az egyedileg nyomtatott árnyékolókon és az Elitis tapéta redőzött formáiban is visszaköszön.

 

A lobby bútorokat az Allermuir Pause család elemeiből alakítottuk ki. Alkalmasak rövid várakozásra vagy hosszabb beszélgetésekre, kávézásra, valamint a bútorba integrált dugaljak és internet csatlakozók révén a rövidebb munkavégzésekre, internet használatra is. A lobbyból nyíló teakonyhában további természeti utalás a bárpultba integrált növénytároló, amelyből a természet maga nő ki. Az általános szintek nagy részét a munkaállomások foglalják el. A nagy, egybefüggő open space területeken Herman Miller Mirra munkaszékek és Sense munkaállomások kerültek használatba. A tervezés során törekedtünk arra, hogy a hagyományos open space irodát a bútorok kombinálásával és a különböző funkciók vegyítésével tegyük élhetőbbé. A berendezésben feloldottuk az egyenes, 6−8 fős benchek monotonitását a 120°-os asztalcsoportok játékosságával. A munkaállomásokat 1 to 1 területek is szabdalják, melyek a kisebb megbeszéléseknek biztosítanak intim ülőhelyet a Herman Miller Resolve asztalrendszer által adott lehetőségeket teljes mértékben kihasználva.

 

A nagyobb egységeket pedig a rekreációs terek, úgynevezett breakout area-k határolják. Ezek között is megtaláljuk a kisebb megbeszélésekre, a nagyobb kikapcsolódásra alkalmas tereket, valamint a konyhával szemben pozícionált, kávé és szendvics elfogyasztására kialakított piazzákat. Az itt elhelyezett Howe bútorok fő szempontja a kényelem, a játékosság és az átrendezhetőség volt, valamint az élénk színek megjelenítése. Egy különleges, egyedileg tervezett breakout falat is találhatunk ezen a területen, amely alagútkezdemény- vagy kapuszerű megjelenése miatt hamarosan megkapta a csillagkapu munkanevet. Az egyik felén 2 személy intim beszélgetésének ad teret a bútor, a másik oldalon egy egyszemélyes, kör alakú, párnázott, némi testmozgást kínálva létrán megközelíthető fülkébe ülhetünk be relaxálni. A szőnyeg színkoncepciójában meghatározó szürkét és annak árnyalatait élénk színekkel vegyítettük, melyek az épület egyik nyúlványában a hideg színárnyalatból az épület másik nyúlványába, a meleg színárnyalatba mennek át. A munkahelyek alatt középszürke tónusú szőnyeg található, mely nyugodt hangulatot áraszt, míg a közlekedőt az antracit szín uralja. Jól érvényesülnek benne a zebrára utaló, színes csíkok, amelyek a falgrafikában folytatódnak, ahol már fatörzsként futnak fel az egyedileg nyomtatott tapétán. A cég arculati színei a piazzákban mind a szőnyegkiosztásban, mind a bútorok szöveteiben visszaköszönnek.

 

Az open space ellenpólusaként kisebb phone booth-okat, vagyis 1−2 személyes, intim telefonálásra és rövidebb megbeszélésekre, vagy egyedüli elvonulásra is alkalmas tereket hoztunk létre. Az épület magján elhelyezett három phone booth egy-egy cégarculati színt kapott a szőnyeg és a falburkolat által. A falat itt a BuzziSpace gyártó akusztikus filctapétájával láttuk el. A tárgyalók az épület nyúlványainak középső magjában kaptak helyet, melyek egyik oldalukon üvegfallal kapcsolódnak az open space terekhez. Minden tárgyaló olyan városról kapta a nevét, ahol a cég jelen van, így adta magát az ötlet, hogy a falon az adott város meghatározó építményének sziluettje szerepeljen. A tárgyalókhoz különböző színeket kapcsoltunk, amely a falfestésben és a szőnyegek színében is megjelenik, tovább erősítve a korábban részletezett színkoncepciót. A konyhák minden szinten más és más koncepciókból születtek, ezzel is színesebbé téve az itt dolgozók környezetét. A harmadik szinten az alapkoncepció a cég arculati színeinek használata − nem mindennapi módon. Az ott dolgozó fiatalabb korosztálynak a Parri bárszékeivel úgy hoztuk létre az étkező terét, hogy az arculati szín ismételt jelenléte ne legyen túl direkt. A képregény megvalósulásával egy modern, valóban fiatalos konyhát lehetett létrehozni, a képregényre jellemző, fekete-fehér színkombinációt pedig nagyon jól lehetett ötvözni az arculat erőteljes színeivel.

 

A grafika végigfut a falakon és némely asztalon, történetét a cég munkatársai között kiírt nyertes pályázat storyboard-ja meséli el, melyet egy neves képregényrajzoló, Haránt Artúr készített. A második szinten visszafogottabb színhasználattal találkozunk. A természet felé vettük ismét az irányt, elegáns megoldásokkal. A sötét dió színű Akaba Gorka székek tömege keveredik a kilátszó betont imitáló tapétával, a táblafesték fekete színével, valamint az élő növényfallal. Ezt emelik ki az Inox előlapú konyhagépek, és a Tom Dixon által tervezett Beat Light lámpák. Az első szinten hasonló környezetet akartunk teremteni, mint a másodikon, de kicsit mégis mást. A kívánt hatás a Wall and Deco tapétájával jött létre, amely egy reptéri váró hangulatát idézi.

 

Berendezések: Europa Design Zrt: Őri Adrienn projectvezető Fotó: Zsitva Tibor

 

Forrás: építészfórum.hu