Az energia iránti kereslet növekedése egyre inkább jellemző a felzárkózó országokra, Kínára, Indiára, Afrika egyes területeire és a Közel-Keletre és kevésbé az OECD-országokra, így az energiafüggő városokra is hatást gyakorol. Ezek a városokban a gazdaság és az ingatlanpiac nagymértében függ az energiahordozók kitermelésétől és feldolgozásától. A globális energiafogyasztás idén mintegy 2,3 százalékkal nőtt, a növekedés 80 százalékát pedig nem az OECD-országok adták. Kína hamarosan a világ legnagyobb olajimportőrévé válik, miközben India lesz a szén legnagyobb vásárlója.
 
A felzárkózó országokban az energiatermelés bővülése jelentősen erősítette a minőségi irodaterület iránti igényt is. Caracasban, Jakartában és Bakuban például az energiacégek kereslete miatt jelentősen drágultak az irodák, hiszen nincs elegendő minőségű terület számukra. A rekorder a venezuelai főváros, Caracas, ahol a hiányos kínálat, jelentős infláció és a bizonytalan belpolitikai helyzet hatására 280 százalékkal nőttek a bérleti díjak. Indonézia fővárosában 42, az azeri Bakuban pedig 17,6 százalékos volt a díjnövekedés mértéke.
 
A szubszaharai régió második legnagyobb olajtermelője Angola fővárosában, Luandában is drágultak az irodák: a kitartó kereslet és alacsony kínálat miatt a bérleti díj 1916 dollár/négyzetméter/év, ami a CBRE által vizsgált 33 város listáján a negyedik legdrágább lokáció. Összehasonlításképpen: Budapesten ennek az árnak a tizedéért is lehet már jó minőségű irodát találni, de a legdrágább épületben sem fizetnek a bérlők évi 310 dollárnál többet négyzetméterenként.
 
„Az energiapiacok továbbra is gyors bővülést mutatnak, és a helyzet alapvető és hosszútávon fennmaradó változásokat jelent a következő 20 évben. Az energiahordozók iránti kereslet jelentősebb számú lokációhoz köthető, az ilyen fajta diverzifikáció pedig hatással van a vállalatok működési döntéseire és jelentős befolyása van az irodapiacokra. Ez főleg igaz néhány felzárkózó piacra, ahol korlátozott a kínálat és az energiaszektor szereplői erős keresletet támasztanak az irodák iránt. Egy évvel ezelőtt az éves bérletidíj-növekedés ezekben a városokban 10,6 százalék volt, szemben a hagyományos üzleti központokban mért 2,9 százalékkal. A tény, hogy idén a díjak már 25 százalékot ugrottak, pontosan tükrözi az energiafüggő városokban végbemenő hatalmas áremelkedést.” – nyilatkozta Michael Armstrong, a CBRE globális vállalati szolgáltatásokért felelős vezetője.
 
 

CBRE