A megújult irodaépületek és városi-logisztikai bázisok kedvezőbb energiafelhasználást, jobb színvonalú munkakörnyezetet biztosítanak és ezért vonzóbbak, értékesebbek a bérlők számára. Ezen oknál fogva a bérbeadók is motiváltak, hogy akár jelentős beruházásokat is felvállalva az irodaházak korszerűsítésével a jó fizetőképességű cégeket hosszú távon megtartsák bérlőként. Az NHP legutóbbi módosítása teret nyit az ilyen típusú beruházások előtt is, elsősorban a jó fekvésű, a vállalkozások által kedvelt területeken fekvő ingatlanok esetén érdemes e forrásra alapozva felújításokba fogniuk az irodaház tulajdonosoknak.


A ’80-’90-es években, vagy még a rendszerváltás előtt épült irodaházak sorsa előbb-utóbb a lebontás vagy a felújítás lesz. Ezen ingatlanok közül sok - akár korábban A-kategóriába sorolt irodaház is - egyértelműen azzal a problémával küzd, hogy az épület állaga miatt feltöltöttsége folyamatosan csökken, noha elhelyezkedése kifogástalan. Közülük jó néhány félig kihasználva, vagy üresen áll, s elsősorban az időközben megépült új irodák magasabb műszaki színvonala miatt pártoltak el tőlük korábbi bérlőik. „Ugyanakkor a jó elhelyezkedésű csomóponti ingatlanok egy komolyabb ’ráncfelvarrást’ követően eredményesen újra a piacra tehetők és feltölthetők, hiszen pl. Budapest egyes részein túlkereslet is mutatkozik bizonyos méretű irodaterek iránt. Ezen felújításokhoz nagyon hatékony forrás lehet az NHP, akár építőipari boomot is okozhatna a fellendülés elő-szakaszában, amíg az új beruházások megindulnak”– mondta el Székely Gábor.


A Növekedési Hitelprogramnak az ingatlanszektorban is fontos szerepe volt a svájci frank alapú hitelek lecsökkenésében, az átmeneti forráshiányt jól áthidalta, éppen ezért megfontolandó lehet a program meghosszabbítása. Székely Gábor szerint a szegmensen belül pedig még további kereslet is mutatkozna e forrás iránt, amennyiben a hitel már megépült ingatlanok megvásárlására is igénybe vehető lenne, vagy a jelenlegi tíz százalékos arányon túl is lehetne hitelkiváltásra fordítani. További lendületet adhat az építőipari szektornak, ha az NHP forrást az energiahatékonyságot növelő uniós forrásból finanszírozott beruházási pályázatokkal is össze lehetne kötni. 

 

 

Appeninn