Európában 2016 második negyedében az irodaszektor volt a legsikeresebb, 8,3 százalékkal költöttek többet a befektetők, mint az elsőben, a skandináv piacok pedig kimagasló negyedévet zártak. A Brexit okozta bizonytalanság ellenére a befektetői bizalom és forgalom Európa más országaiban stabil maradt, főleg Franciaországban és Svédországban: Európa harmadik és negyedik számú piacán egyenesen 32, illetve 20 százalékkal nőttek a vásárlások, mindkét országban az irodaszektor forgalma dobta meg a befektetési forgalmat.

Írország is erősen teljesített, a kereskedelmi ingatlanpiac 2,3 milliárd eurós forgalma rekordnak számít, és több mint 100 százalékkal múlja felül a 2015 második negyedév eredményét, habár ebbe beleszámít a Blanchardstown Centre egymilliárdos ügylete is. Lengyelország is hasonlóan jó negyedévet zárt, a tavalyi forgalom háromszorosát, 1,5 milliárd eurót fizettek az ingatlanokért a befektetők Kelet-Közép-Európa legnagyobb ingatlanpiacán.

Németországban kissé visszaesett a befektetési ingatlanok forgalma – aminek az oka az elérhető jó minőségű ingatlanok hiánya. Ezek az ingatlanok jelentik a „biztos menedéket” a befektetők számára, a piaci bizalom továbbra is erős.

Brexit vs. erős fundamentumok

Az Egyesült Királyság ingatlanpiaca Európa kontinentális feléhez képest gyengébben teljesített, főleg a Brexit-népszavazást megelőző bizonytalanság miatt, bár az ország erős fundamentumai továbbra is jó támaszai a brit ingatlanpiacnak. A font utóbbi időben tapasztalt gyengülése, az alacsony kamatokkal párosulva felkeltette a tengerentúli befektetők figyelmét, ráadásul az államkötvények és az ingatlanpiaci befektetések hozamkülönbsége rekord-magasan áll, így mind az Egyesült Királyság, mind a kontinentális Európa ingatlanpiaci fundamentumai erősek maradtak.

„Ugyan a befektetők kissé óvatosan reagáltak a Brexit-népszavazás eredményére, a piaci fundamentumok töretlenek, a befektetőknek pedig jelentős tőkéjük áll vásárlásra készen. A bizonytalanságot az jelenti, hogy sokan inkább kivárnak és megnézik, merre fejlődik a piac, mielőtt döntést hoznának. Mindenesetre a bizalom már most is javul, ahogyan stabilizálódik a politikai klíma, és vannak arra utaló jelek is, hogy a piac pozitívan reagál.” – mondta Jonathan Hull a CBRE európai befektetési vezetője.     

 

 

CBRE