Az energiamegtakarítás következtében az irodaházak szén-dioxid-kibocsátása is arányosan csökkent.
A fenntartható fejlődés megteremtésének kulcsfontosságú eleme az energiatakarékosabb felhasználása az élet minden területén. A lakossági és a közületi energia-megtakarítási lehetőségeken kívül, hatalmas potenciált rejt a vállalkozási szféra is. A tőzsdén jegyzett ingatlancsoport, az Appeninn Nyrt. öt budapesti irodaházában végzett energia-megtakarítási célú beruházásokat, amelyek eredményeképpen összesen mintegy 130 ezer köbméterrel csökkentette éves gázfogyasztását, amellyel 352 MWh fűtési energia-megtakarítást sikerült elérni. Emellett a korszerűsítéseknek köszönhetően az épületek szén-dioxid-kibocsátását is több mint 220 tonnával sikerül éves szinten mérsékelni.


Az ingatlancsoport ESCO finanszírozás keretében valósította meg a beruházásokat, amelyek során többek között új kondenzációs kazánok, és indirekt fűtésű melegvíztárolók kerültek beépítésre az irodaházakban. A legnagyobb mértékű előrelépés a Hattyú utcai és a Páva Point irodaházakban történt, ahol a fejlesztéseknek köszönhetően az éves gázfogyasztás a felére csökkent.
„A fenntarthatósági célok elérését az üzleti alapú motiváció jelentős mértékben támogatja, és az ingatlanszektor e téren még nagyrészt kiaknázatlan területnek számít. Az újépítésű ingatlanok energiahatékonysági szempontból élen járnak, azonban a régebben épült ingatlanok körében a folyamatos megújulás közösségi és vállalati szinten is látható eredményeket képes produkálni. Az ESCO modellben megvalósuló fejlesztések a csökkenő földgázfelhasználásnak köszönhető kisebb károsanyag-kibocsátás mellett gazdaságilag is racionálisak. Ezen felül, az energiahatékonysági fejlesztések előnyeit az irodaházak bérlői is ” – emelte ki Székely Gábor, az Appeninn Nyrt. vezérigazgatója.


VEP
Az energiamegtakarítási lehetőségek kiaknázására hozta létre a Virtuális Erőmű Program Nonprofit Kft. (VEP) az Energiahatékonysági Kiválósági Pályázatot. A pályázat célja hogy Magyarország Európai Uniós vállalásaival összhangban 2020-ra egy 200MW foszilis erőmű kapacitásának megfelelő virtuális erőművet „építsen fel” igazolt megtakarításokból. Ennek érdekében a VEP felkutatja és díjazza az energiatudatos és energia-hatékony vállalatokat, összegyűjti és rendszerezi a legjobb gyakorlatokat, végül pedig megosztja mindezt a tudást.
A program több szintű, segíti a tudatos energiahatékonyság felmérését, az energiatudatos működést, illetve a tényleges vállalati beruházásokat az „Energiahatékony Vállalat” díjjal ismeri el.

 

 


Appeninn