CBRE, a vezető kereskedelmi ingatlan-tanácsadó jelentése szerint a kereskedelmi ingatlanbefektetésekre vonatkozóan Európában rekord volumenű, azaz 248 milliárd eurós forgalmat realizáltak. Ez 2%-kal múlta felül az eddigi csúcsot jegyző 2018-as évet. 2019-ben a teljes befektetési volumen egész Európában – az Egyesült Királyságot és Írországot is beleértve – 315 milliárd eurót tett ki, amely azonban 2 százalékos csökkenést jelentett az előző évi 322 milliárd euróhoz képest. Ezt az Egyesült Királyság befektetési volumenének 19%-os visszaesése idézte elő, mely tulajdonképpen a befektetők óvatosságát tükrözi a szigetország tavalyi politikai bizonytalansága miatt. A csökkenő brit volumen ellenére azonban mégis az látható, hogy 2018 után a tavalyi év volt a második legerősebb év az európai befektetések tekintetében.

2019-ben Németország, Franciaország, Hollandia, Svédország, Ausztria és Portugália vonatkozásában is eddig nem tapasztalt befektetési volumen látható. A növekedés különösen erőteljes volt Ausztria (39%), Svédország (56%) és Írország (59%) tekintetében. A legnagyobb piac a tavalyi évben is Németország maradt, immár második éve előzi a brit befektetési piacot mérete alapján. A teljes németországi befektetési volumen 84 milliárd eurót ért el, 8%-ot emelkedve az előző évihez képest. A közép-európai országokat (V4 és Románia) összegezve a piac első ízben emelkedett 14 milliárd euró fölé, amiből 7,7 milliárd eurós forgalmával Lengyelország messze a legnagyobb részt hasította ki, a legmagasabb növekedést azonban Csehország tudhatta magáénak.

A magyar kereskedelmi befektetések volumene megőrizte évek óta mért stabilitását, és újra meghaladta az 1,7 milliárd eurós forgalmat. A forgalom ingatlankategóriák szerinti megoszlást vizsgálva kisebb elmozdulás történt: míg az iroda továbbra is 49%-os részesedéssel dominál, addig a kiskereskedelem 28%-kal a második helyet foglalja el. Figyelemre méltó az a tény is, hogy öt év alatt először nagyobb a szállodák részesedése (15%), mint az ipari ingatlanoké (8%).

Chris Brett, az EMEA Capital Markets, CBRE ügyvezető igazgatója a következőképpen kommentálta a tavalyi eredményeket: „2019 rekord évnek számított a kontinens ingatlanbefektetéseinek szempontjából, mivel több országban is kiemelkedő számok születtek. Az Egyesült Királyság sokkal nagyobb kihívást jelentett, mivel számos tengerentúli befektető óvatosabb megközelítést alkalmazott a fokozott politikai bizonytalanságnak köszönhetően.”

„Bár Magyarországon 2019-ben viszonylag visszafogottan indult a helyi befektetési aktivitás, az év folyamán mégis egyre meghatározóbb forgalomnövekedés mutatkozott. Előrejelzésünk szerint a 2020-as év első félévében az általunk ismert folyamatban lévő tranzakciók alapján a volumen további növekedésére számítunk.” – tette hozzá Borbély Gábor, a CBRE Hungary kutatási és üzletfejlesztési vezetője.

 

CBRE