A CBRE legfrissebb, kiskereskedelmi ingatlanok bérleti díjainak elemzése szerint 2013 második negyedévében a 10 legdrágább piacon csak kismértékben változtak a bérleti díjak, habár tízből négyben (New Yorkban, Londonban és Tokióban és Zürichben) nőttek az első osztályú üzlethelyiségek díjai. Az építkezések alacsony szintje és a legjobb lokációk iránti heves verseny hatja a drágulást, ami rekord-magas bérleti díjakhoz vezet számos városban.
 
Hong Kong (35 756 euró/négyzetméter/év) drágább minden más városnál. Az ázsiai nagyvárost New York (25 756 euró/négyzetméter/év) követi, több mint 10 ezer eurós lemaradással. Hasonlóképpen jelentős a különbség New York és a harmadik helyezett Párizs (10,080 euró/négyzetméter/év) között.
 
A magas bérleti díjak ellenére a kereskedők továbbra is erősítik jelenlétüket Hongkongban, előnyt kovácsolva a piac luxuscikkek iránti növekvő keresletéből. A CBRE adatai szerint 51 új márka nyitott üzletet Hongkongban tavaly és a városban van jelen a világon a legtöbb luxusmárka.
 
„A turisták áradata és a rendelkezésre álló terület hiánya jelenti Hongkongban a két legnagyobb kihívást az új és a már jelen lévő kereskedőknek. A legjobb fekvésű, elfogadható méretű és kirakattal rendelkező üzlethelyiségek egyre ritkábbak – ez pedig kevés választási lehetőséget ad a kereskedők számára, így a jó ingatlanok iránt egyre erősebb a kereslet, ami még tovább hajtja felfelé az egyébként is magas díjakat.” – nyilatkozta Joe Lin, a CBRE hongkongi ügyvezetője.
 
New Yorkban 2,7 százalékkal nőttek az előző negyedévben a bérleti díjak, ami összesen 22 százalékos emelkedést jelent az egy évvel ezelőtti szinthez képest. A külföldi kereskedők ingatlan iránti kereslete erős maradt, és a turisták továbbra is jelentős hajtóerőt képviselnek a kiskereskedelem növekedésében.
 
Londonban (9 554 euró/négyzetméter/év) a javuló fogyasztói bizalom és növekvő kiskereskedelmi forgalom és az egyre forgalmasabb gyalogos közlekedés együttesen táplálja a bérlői keresletet. Főleg a New Bond Street-en és az Old Bond Street-en jellemző kereslet-kínálat egyensúly-hiánya miatt emelkednek a bérleti díjak London központjában – a negyedéves drágulás 9,1 százalék, az éves emelkedés pedig 20 százalék volt 2013 második negyedévében.
 
„Budapesten egy átlagos, 200 négyzetméretes üzlethelyiség bérleti díja a legjobb lokációkban (a belvárosban vagy a bevásárlóközpontokban) 960 euró évente, négyzetméterenként – illusztrálja a helyzetet a magyar piacon Csörgő Anita, a CBRE budapesti kiskereskedelmi vezetője, aki szerint „a fogyasztás és a kiskereskedelmi forgalom lassú növekedésnek indul az idén és hiány van új ingatlanokból. Ezért úgy véljük, hogy a bérleti díjak elérték mélypontjukat, főleg a „B” osztályú ingatlanok és a „A” lokáción kívüli üzlethelyiségek esetében, így díjnövekedés indul 2014-ben.” – tette hozzá Csörgő Anita.

 

CBRE