Ezek az intézkedések a mindennapi élet különféle aspektusait érintik, többek között a kiskereskedelmi létesítmények ideiglenes leállítása révén. Kivételt képeztek azok az áruházak, ahol alapvető termékek és szolgáltatások érhetők el, mint például a szupermarketek és gyógyszertárak, a postahivatalok, a bankok, az állateledel boltok stb. Néhány országban a nyilvános helyekre való belépés is korlátozva lett, vagy ezt elősegítő ajánlásokat fogalmaztak meg a hatóságok. Az IMMOFINANZ támogatja ezeket az intézkedéseket a közegészség és biztonság érdekében.

Az IMMOFINANZ állandó befektetési portfóliója megközelítőleg 4,7 milliárd eurót tett ki 2019. december 31-én: ebből körülbelül 3 milliárd euró, azaz 64% az irodai ingatlanok és 1,7 milliárd euró, vagyis a 35% a kiskereskedelmi ingatlanokat aránya.

A fent említett kormányzati korlátozások hatással lesznek az IMMOFINANZ kiskereskedelmi parkjaira az érintett országokban. Az IMMOFINANZ kiskereskedelmi egységeinek látogatottsága nagyon erősen indult, 2020. január elejétől március közepéig hasonlóan alakult a 2019-es számokhoz. A közelmúltban azonban a kormányzati intézkedések eredményeként visszaesés tapasztalható, amelyek mértéke országonként különbözőek az egyedi korlátozások függvényében.

Költséghatékony kiskereskedelmi koncepciók

A üzletek bezárása miatt bekövetkező hosszabb bevételkiesés negatív hatással lesz a kiskereskedők gazdasági helyzetére a teljes pénzügyi évre vonatkozóan. Ez az egyes bérlők számára nehéz költséghelyzetek kialakulásához vezethet. A bérlők számára azonban előnyösek lehetnek az IMMOFINANZ költséghatékony kiskereskedelmi koncepciói – a VIVO! bevásárlóközpontokban és a STOP SHOP kiskereskedelmi parkokban – az átlagos alacsonyabb bérleti és üzemeltetési költségek révén.

Az IMMOFINANZ aktív párbeszédet folytat a bérlőivel a kihívások közös kezelése érdekében, és nagyon komolyan veszi felelősségét a kiskereskedők, alkalmazottaik és ügyfeleik irányában.

Már bevezetett költségmegtakarítási intézkedések

Túl korai lenne becsülni a jelenlegi helyzet vagy az ideiglenes bevezetett támogatási intézkedések hatásait, amelyekről az IMMOFINANZ a jövőben dönt majd. A kiskereskedelmi üzletág potenciális bevételcsökkenésének átmeneti ellensúlyozásának érdekében készpénzalapú költségcsökkentési program került bevezetésre. Ez többek között a nem alapvető fontosságú beruházások elhalasztását, valamint az általános költségcsökkentést is magában foglalja. Ezenkívül kiértékelésre kerülnek majd a különféle nemzeti kormányok által bejelentett gazdasági támogatási intézkedések.

Az IMMOFINANZ csoport nagyon szorosan figyelemmel kíséri a fejleményeket, és folyamatosan elemzi a szükséges intézkedéseket - amelyek között partnereink és ügyfeleink egészsége és biztonsága kiemelt fontossággal bír.

Az IMMOFINANZ konzervatív tőke- és finanszírozási struktúrával rendelkezik, és megfelelő helyzetben van ahhoz, hogy gyorsan és rugalmasan reagáljon a jövőbeli kihívásokra. A nettó LTV (hitelfedezeti mutató) 2019. december 31-én körülbelül 43,1% -ra becsülhető, ami kissé elmarad a 2019. szeptember végi szinttől.

 

IMMOFINANZ