A sivár kilátások ellenére némi jó hírről is be lehet számolni az európai piacokról. A kereskedelmi ingatlanok iránti befektetői igény például Spanyolországban történelmi gyorsasággal növekszik, amely várhatóan kihat a tőkeértékekre is. A Cseh Köztársaságban, Írországban és Belgiumban hasonló a helyzet, ahol a befektetői keresleti és tőkeértéki kilátások pozitívabbnak bizonyultak ebben a negyedévben. A RICS felmérés szerint a vevők ezekben a régiókban a jó vételi lehetőségeket keresik, miközben a kényszerértékesített ingatlanok iránt növekszik a kereslet. Más piacokon azonban, Franciaországot és Lengyelországot is ideértve, annak ellenére, hogy a beruházási kereslet nőtt ebben a negyedévben, az elkövetkező hónapokban a tőkeértékek további csökkenése várható.

A jelen felmérésben legnagyobb súllyal szereplő Oroszország és Németország, további bérlői keresletnövekedésről és elvárásokról számolt be, továbbá nagyon pozitív eredményekről a befektetői oldalon. Globális szinten a 2013. első negyedéves felmérésre választ adók kifejezetten optimisták Ázsia és Észak Amerika legtöbb piacával szemben, de z Egyesült Arab Emírségek piaca is egyre inkább talpra állni látszik. Az eredmények azt mutatják, hogy a beruházói piac még mindig a bérlői piac előtt halad. Történik mindez annak ellenére, hogy a banki finanszírozás, amely a kereskedelmi ingatlanok megszerzéséhez szükséges, a világ néhány régiójában még mindig akadozik.

A bérlői oldalon a bérleti díjjal kapcsolatos elvárások kifejezetten pozitívak Kanadában, Oroszországban és Japánban, de bizalomra okot adó eredményeket mutat Kína, Hong Kong, az USA és Németország is. Kiemelendő történet a japán piaci optimizmus, amely némileg megelőzi a makrogazdasági híreket, de részben az elmúlt hónapok során a kormányzati politikában bekövetkezett drámai paradigmaváltását tükrözi. Az Egyesült Arab Emírségek mutatószámai továbbra is emelkednek, megerősítve azt a reményt, hogy fenntartható fejlődés várható. A negyedik negyedévben Brazília ismét gyengébb eredményeket mutatott a bérlői oldalon.

Ez egy kifejezetten erős és állandó bérleti díj és tőkeérték emelkedés után következett be, tükrözve a gazdaság hirtelen megtorpanását. A Hong Kong-i befektetői bizalom szintén csökkenni látszik a kormány közelmúltbeli, ingatlan illetékre vonatkozó bejelentése nyomán. Simon Rubinsohn, a RICS vezető elemzője a következőket fűzte hozzá az 1. negyedéves eredményekhez: “Az engedékenyebb kockázati felárak további támogatást nyújtottak a globális ingatlanpiac számára, néhány kivételes eset mellett. Különösen Ázsia maradt továbbra is vonzó a befektetők számára, de a világ más részei, Észak Amerikát is ideértve, és meglepő módon Európa néhány kényszerértékesítéstől sújtott régiója szintén nagyobb érdeklődésnek örvend. Ennek ellentmondóan a bérlői tevékenységben tapasztalható trend továbbra is problematikus, a bérleti díjak további esésére lehet számítani a vizsgált országok több mint felében. De a stabilizálódás lassan általánosabbá válik, az Egyesült Arab Emírségek például 2008 óta először számít pozitív eredményre. ”

 

Forrás: RICS