A pénzügyi világválság által leginkább érintett ingatlanpiacok közül úgy tűnik, az írországi teljesen magához tért: 2015 első negyedévére az irodabérleti költségek Dublinban (+26,1%) emelkedtek egy év alatt a világ 127 vizsgált városa közül a legnagyobb mértékben, és Belfast (+13,3%) is a negyedik volt a listán. Észak-Amerika sem maradt le: a 10 leggyorsabban dráguló város között szerepel Seattle, San Francisco és Vancouver is.
 
A londoni West Enden az irodabérleti költségek évi 2874 dollárt tesznek ki négyzetméterenként, felülmúlva Hongkong (2734 dollár/m2/év), a pekingi Finance Street (2110 dollár/m2/év) és a központi üzleti negyed (2024 dollár/m2/év), illetve az ötödik legdrágább Újdelhi központjának (1690 dollár/m2/év) költségeit.
 
Az első osztályú irodák bérleti költségei jól tükrözik a globális gazdaság fellendülését is: a költségek év/év alapon két százalékkal nőttek, az amerikai kontinensen egyenesen 2,9 százalékkal, míg az európai, közel-keleti és afrikai (EMEA) régióban 1,5 százalékkal, az ázsiai és csendes-óceáni térségben pedig 1,4 százalékkal.
 
„A bérlők óvatossága csökkent, a vállalati bizalom pedig nőtt, ami a bővítés irányába mozdítja őket.” – nyilatkozta Richard Barkham, a CBRE vezető közgazdásza. „Mindeközben sok irodapiacon hiány van a minőségi, modern, flexibilis és könnyen megközelíthető, központi fekvésű irodákból, amiket a vállalatok azért keresnek, hogy olyan munkahely-stratégiát valósítsanak meg, amely ösztönzi a produktivitást, és segít a tehetségek vonzásában és megtartásában”.
 
A CBRE 127 városban elemezte az irodabérleti költségeket. Idén az 50 legdrágább lokációból 19 volt az EMEA, 20 az ázsiai és csendes-óceáni és 11 az amerikai térségben.
 
 
Európai, közel-keleti és afrikai (EMEA) régió
 
A folytatódó gazdasági fellendülés a bérleti aktivitás fokozódásához vezetett: ez Londonon és Dublinon túl más brit vidéki városokban és a közép- és kelet-európai régió kisebb piacain is érzékelhető. A kivétel az orosz irodapiac, ahol a nyugati szankciók és az olajár esése mély recessziót okozott, illetve Varsó, ahol a kínálat növekedése lefelé nyomja a bérleti díjakat. A régióra jellemző, hogy a bérlők a költségoptimalizálás és az irodaterületek csökkentése helyett már a bővítést tervezik. Az első osztályú irodák bérleti költségei 1,5 százalékkal nőttek, és a vizsgált 57 városból év/év alapon csak 11 esetében csökkentek a költségek. A londoni West End mellett a londoni City (1539 dollár/m2/év) és Moszkva (1378 dollár/m2/év) tartozik a 10 legdrágább lokáció közé.
 

Ázsiai és csendes-óceáni térség
 
A régióban 20 város is szerepel az 50 legdrágább irodapiac között, ebből 6 egyenesen a TOP10-ben: Hongkong (központ), Peking (Finance Street), Peking (központi üzleti negyed), New Delhi (Connaught Place), Hongkong (West Kowloon) ésTokió (Marunouchi Otemachi).
 
A bérleti költségek mozgása változó, a jelentős munkaerő-felvétellel rendelkező India, Tajvan, Új-Zéland, Fülöp-szigetek és Japán nagyvárosaiban emelkednek a költségek – a back office jellegű IT-szolgáltatások bővülése főleg Indiában és a Fülöp-szigeteken érezteti hatását. A csendes-óceáni régióban Sydney a legdrágább város (24. hely, 947 dollár/m2/év).
 


Amerika
 
Az Egyesült Államokban az általános gazdasági fellendülés erősítette az irodák iránti keresletet a legtöbb nagyvárosban annak ellenére, hogy az egy munkavállalóra jutó irodaterület csökkentése a legfontosabb trend. A teljes piacot nézve a bérlői aktivitás – a tavalyi lendületét megtartva – a bérleti költségek növekedésévez vezetett a vizsgált 22 amerikai városból 19 esetében. A legtöbb latin-amerikai gazdaság gyengébben teljesít, így a gyenge bérlői aktivitás is alacsonyabb.  
 
Négy amerikai piacon a bérleti költségek kétszámjegyű mértékben drágultak 2015 első negyedévében. A New York-i Midtown a 10. legdrágább lokáció a világon, és egyben az amerikai kontinens legdrágábbja, ahol az első osztályú irodák bérleti költsége 1350 dollár/m2/év.
 
A brazil Rio de Janeiro a latin-amerikai térség legdrágább városa, az irodabérleti költség megközelíti az évi 820 dollárt négyzetméterenként, amivel a lista 31. helyezettje.
 

 

CBRE