Két és fél éves eredményes működés után 2013 szeptemberében az FHB Jelzálogbank Nyrt. megvásárolta a társaság részvényeit, és így az Alapkezelő FHB Bankcsoport tagjai közé került.


Az FHB Bankcsoport tagjaként

Szeptember óta öt lakossági alapot indítottunk el, melyekből kettő az egyik legnagyobb lakossági ügyfélkört elérő hálózatban, a Magyar Posta fiókjaiban kerül forgalmazásra. Legújabb lakossági alapunk, a Magyar Posta Ingatlan Befektetési Alap értékesítése 2014 márciusában indult, befektetési jegyeiből azóta több mint 11 milliárd Ft értékben vásároltak a hazai kisbefektetők. A Green House irodaház tranzakciójából közvetett befektetésen keresztül a Magyar Posta Ingatlan Befektetési Alap is részesült. Ugyancsak lakossági üzletágunk sikerét bizonyítja, hogy mindkét pénzpiaci alapunk (FHB Pénzpiaci Alap és Magyar Posta Pénzpiaci Alap) piacvezető teljesítményt nyújt a hasonló profilú termékekhez hasonlítva.


Büszkék vagyunk arra, hogy egy év alatt több sikeres intézményi vagyonkezelési pályázatot is elnyertünk, így rövid idő alatt meghatározó szereplőjévé válhattunk a pénztári vagyonkezelési piacnak. Intézményi vagyonkezelési üzletágunkban – a klasszikus portfoliókezelés mellett – több, intézményi ügyfél számára létrehozott, egyedi igényekre szabott, úgynevezett „tailor-made” ingatlanalapot kezelünk, melynek keretein belül került sor a Green House tranzakcióra is.


Az FHB Bank Zrt.-vel közösen idén indítottuk útjára vagyonkezelési szolgáltatásunkat magánszemélyek részére, melynek fő célja az, hogy magánügyfeleink számára is elérhetővé tegyük az intézményi ügyfeleink körében már sikeresen megvalósított egyedi, professzionális vagyonkezelési megoldásainkat. A magyar piacon megszokottól eltérően, a nemzetközi trendekhez igazodó diszkrecionális vagyonkezelési szolgáltatással egy már régóta létező piaci rést kívánunk betölteni.


Terveink az elkövetkező egy évre

A lakossági termékek piacán az öngondoskodás egyre hangsúlyosabbá válásával párhuzamosan a jövőben színesíteni szeretnénk a termékpalettánkat magasabb kockázati profilú alapokkal is. A magánszemélyek számára nyújtott befektetési szolgáltatások piacán is szeretnénk egyre jelentősebb szereplőként megjelenni, ezért fontos szerepet szánunk a magánvagyon-kezelési üzletágunk további intenzív fejlesztésének. A jövőben is stratégiai fókuszként tekintünk az ingatlanbefektetésekre, hiszünk benne, hogy a jelenlegi hozamkörnyezetben és az ingatlanpiaci fellendülés kapujában az ingatlanbefektetések kiváló lehetőségnek bizonyulnak a hosszú távú szemléletű ügyfelek számára.


Ingatlan Alapok bemutatása

A Diófa Alapkezelő Zrt. összesen négy ingatlan alapot kezel, melyek nettó eszközértéke együttesen megközelíti a 30 milliárd forintot. Ezen belül a lakossági ügyfélkör által is elérhető Magyar Posta Ingatlan Befektetési Alap vagyona közel 12 milliárd forint, mely az eredményes forgalmazásnak köszönhetően hétről hétre dinamikusan növekszik. A három zártkörű és egy nyilvános befektetési alap eltérő stratégiát folytat, azonban a cél mindenhol közös: a lehető legmagasabb hozam elérése.


A négy alapban összesen több mint húsz – különböző funkciójú – ingatlan található. A korábban fejlesztési céllal vásárolt telkek mellet az utóbbi időben számos jövedelemtermelő ingatlannal bővült a portfolió. Az Alapkezelő intenzíven dolgozik azon, hogy az egyes alapok stratégiájának megfelelő, befektetésre alkalmas ingatlanokat vásároljon. Jelenleg is több ingatlan átvilágítása zajlik párhuzamosan, melyek együttes értéke megközelíti az 50 millió eurót.


A megnövekedett ingatlanportfolió kezelését jelenleg nagy tapasztalattal rendelkező alvállalkozók bevonásával végzi az Alapkezelő. Ugyanakkor az egységes szemléletű, az alapok céljait szem előtt tartó ingatlankezelési tevékenység megvalósítása kiemelt szempont az Alapkezelő számára. Ennek érdekében októbertől az Alapkezelő tulajdonában álló ingatlankezelő cég kezdi meg a működését, mely folyamatosan veszi át üzemeltetésre az alapok portfoliójában lévő ingatlanokat.
A körültekintő, az ügyfelek érdekeit szem előtt tartó befektetési döntések, a teljes körű ingatlankezelői tevékenység és az Alapkezelő nagy tapasztalattal rendelkező munkatársai együttesen biztosítják a befektetők számára a hosszú távú stabilitást és az ingatlanbefektetésektől elvárt megfelelő hozamszintet. 


Green House tranzakció

A Green House irodaházat megvásárló Torony Alap mögött álló intézményi befektetők számára fontos szempont volt, hogy az Alap hosszú távon is stabil hozamot termelő, kiegyensúlyozott portfolióval rendelkezzen. Emiatt első befektetésként egy olyan irodaházat keresett az Alapkezelő, mely műszaki állapotát, bérlői összetételét és cash flow-ját tekintve is teljesíti az elvárt kritériumokat.
A 2008-ban kezdődött gazdasági válság jelentősen megviselte a hazai ingatlanpiacot is. A budapesti irodaház fejlesztések szinte teljesen leálltak, az üresedési ráta nagyon magas szintre kúszott, a bérleti díjak csökkentek, a bérleti szerződések időtartama is jelentősen rövidült. A Torony Alap 2013 végi indulásakor ilyen piaci környezetben kellett megtalálni azt az irodaházat, amely stabil alapja lehet a későbbi portfoliónak. A kínálat feltérképezése után egyértelművé vált, hogy az Alap elvárásait csak néhány ingatlan tudja teljesíteni. Ezek közül is kiemelkedett a Green House az általa képviselt nagyon magas műszaki színvonal, a jó nevű bérlők (AVIS Budget Group, MSCI, ABB, Deichmann) és a kiemelkedően jónak számító átlagos bérleti időtartam miatt. Mindehhez párosult a Skanska által kiválóan megvalósított „zöld koncepció”, melynek köszönhetően az irodaház az átadása óta számos ingatlanpiaci díjat söpörhetett be, nem mellesleg a környezettudatos szemléletnek köszönhetően az üzemeltetési költséget is jóval a piaci átlag alatti szinten lehet tartani.


Azon túlmenően, hogy a Skanska a tőle megszokott magas színvonalon megépítette a Green House irodaházat, a tranzakció során is professzionális hozzáállást tanúsított. A december közepén történt első kapcsolatfelvételt követően nagyon gyorsan sikerült megállapodni a főbb kondíciókban és február elején elkezdődhetett az ingatlan átvilágítása. A tranzakció gyors zárásában igen nagy szerepe volt annak, hogy a Skanska mindvégig nagyon konstruktív hozzáállást tanúsított, az átvilágításhoz több ezernyi dokumentumot bocsátott rendelkezésre és a tárgyalások során végig a megállapodásra törekedett.


A Green House irodaház tranzakció a hazai ingatlanpiac egyik legnagyobb nyílt piaci tranzakciója volt az utóbbi évek tekintetében. A felek által kialkudott vételár a szakértők által reálisnak tartott, kevéssel a 8% alatti hozamszintet tükrözi. A tranzakció egyfajta üzenetként is felfogható, jelzi azt, hogy van élet a hazai ingatlanpiacon.
Végezetül meg kell említeni, hogy a Green House tranzakció sikeres zárása nem valósulhatott volna meg a közreműködő cégek támogatása nélkül. Az eladói oldalon az átvilágításban a Rustler Kft, a TKCE Kft. és a Jalsovszky Ügyvédi Iroda közreműködött. Utóbbi az átvilágítást követően az adásvételi- és a finanszírozási szerződések tárgyalása során is jelentős szerepet vállalt a Torony Alap érdekeinek képviseletében.


Eladói oldalon a Dentons Ügyvédi Iroda is végig kooperatív módon segítette elő a megállapodást. A tranzakció finanszírozásában az ajánlatot adott bankok közül az Erstére esett a választás, akik az Alap számára kedvező finanszírozási konstrukció kidolgozása mellett a tranzakció zárásában is jelentős szerepet vállaltak.


„Az Erste örömmel vett részt ennek az értékálló befektetésnek a létrehozásában, hiszen egy prémium kategóriás ingatlanról van szó. A Green House irodaház megbízható és hosszú távra szerződött bérlőkkel rendelkezik és a kiváló műszaki adottságú, valamint rendkívül jó lokációjú épület működtetése hosszú távon is fenntartható. Emellett az irodaház az egyik legkörnyezetbarátabb épület Magyarországon. Az irodaépület refinanszírozásával számukra fontos tényező volt, hogy Budapest, illetve az ország infrastrukturális fejlesztésének is részét képező ügyletben ismét szerepet vállalhattunk. A tranzakcióhoz nyújtott jelentős összegű és hosszú távú hitelösszeg az Erste Bank magyarországi elkötelezettségének újabb bizonyítéka.” (Erste Bank Hungary Zrt.)

 

Diófa