Németország messze a legvonzóbb kiskereskedelmi piac, megelőzi Franciaországot, az Egyesült Királyságot, Ausztriát és Kínát is. A globális kiskereskedők azért is kedvelik Németországot, mert 20 nagyvárost (300 ezernél több lakossal) kínál egy országban. A CBRE felmérésében szereplő láncok 40 százaléka tervez bővíteni Németországban, az európai kereskedők közül pedig még ennél is többen (70 százalék). Németország ráadásul a második legfontosabb piac az amerikai cégek számára saját országuk után.
 
„A fogyasztói bizalom javulása és a globális kiskereskedők körében tapasztalható feléledő életerő miatt újra napirendre került a jelentős mértékű terjeszkedés. Bár a nemzetközi növekedés tempója lassult az elmúlt években, a kereskedők feltett szándéka, hogy bolthálózatuk fejlesztésére költsenek 2014 során. A több országra vonatkozó terveik kifejezik a határokon átnyúló növekedés fontosságát – a piacok közül pedig Németország egyértelműen a legfontosabb piac a kiskereskedelmi hálózatok számára ebben az évben. Az országok vonzerejét a gazdaságuk ereje és mérete, illetve az új, piacra belépő nagy márkák sikere határozza meg”. – mondta Peter Gold, a CBRE határokon átnyúló kiskereskedelemért felelős vezetője.
 
Az egyesült államokbeli kiskereskedők rendelkeznek a leginkább kiterjedt, nagymértékű terjeszkedési tervekkel: a CBRE felmérésében szereplő cégek közel fele (47%) szándékai szerint 40-nél is több boltot nyitna 2014-ben. Amerikában az Egyesült Államoknak van a legnagyobb kiskereskedelmi piaca, így nem meglepő, hogy a kontinens cégeinek 43 százaléka az USA-ban nyitna új üzlethelyiségeket. Mindazonáltal az érett piac és a helyi piacokon tapasztalható verseny hatására számos észak-amerikai lánc a globális piacon terjeszkedne, főleg Európában: 19 százalékuk Németországban, 14 százalékuk az Egyesült Királyságban, Kanadában, Franciaországban és Ausztriában bővítene az idén.
 
„Bár az ország megítélése javult valamelyest az előző évhez viszonyítva, Magyarország még mindig nem hasonlítható Lengyelországhoz vagy Csehországhoz, ami a kiskereskedők terjeszkedési terveit illeti. Magyarország a 38. helyen áll az 55 országot elemző felmérésben – együtt a szomszédos Szlovákiával, Romániával és Horvátországgal. Előretekintve mindenesetre optimisták vagyunk: a kiskereskedelmi forgalom végre növekedésnek indult és ezt a kereskedők is észlelik. A nemzetközi márkák fel fogják ismerni a magyar piacban eddig alulbecsült potenciált és Magyarországon is lendületesebb terjeszkedésbe foghatnak.” – tette hozzá Csörgő Anita, a CBRE budapesti kiskereskedelmi vezetője.
 

CBRE