A prémium irodahelyiségek iránti kereslet továbbra is növekszik Európában: egyre több cég ismeri fel annak fontosságát, hogy az üzleti partnereikhez közeli, szolgáltatásokban gazdag, központi fekvésű, legjobb tulajdonságokkal rendelkező irodák vonzzák a legígéretesebb alkalmazottakat. A madridi és a londoni irodapiac különösen jól szemlélteti ezt az általános jelenséget: a londoni City városrészben a bérlői kereslet 12 százalékkal emelkedett 2015 első negyedévében, valamint az utóbbi három év legaktívabb évkezdését tapasztalhattuk a West End városrészben. Hasonlóan a spanyol főváros az utóbbi két év legerősebb első negyedévén van túl, ami 125 000 négyzetméternyi irodaterület bérbeadását jelenti. A tavalyi év azonos időszakával összehasonlítva Nyugat-Európában a bérbe adott irodaterület 4 százalékkal növekedett.
 
2013 közepe óta az elérhető irodaterületek kínálata Európa-szerte nagyjából stabil volt, de most egyértelmű a kínálat csökkenése. Ennek eredményeként, valamint a több városra is jellemző alacsony fejlesztési aktivitás miatt, Európában a legjobb minőségű irodák egyre drágábbak. Dublinban például 5,6 százalékkal, 485 euróról 510 euró fölé nőtt az éves négyzetméterár az első negyedévben. Ezzel az éves emelkedés az ír fővárosban eléri a 36 százalékot, ami a legerőteljesebb növekedés az európai, közel-kelti és afrikai régióban, jól szemléltetve Dublin, mint prémium üzleti lokáció népszerűségét. A negyedév legerősebb drágulása egyébként Helsinkiben volt tapasztalható, ahol az átlagos bérleti díj 444 euró/négyzetméter/év-re nőtt, 8,8 százalékkal meghaladva a tavaly év végi szintet.
 
„A piacon való boldogulásuk érdekében a cégek megértették, hogy a mai viszonyok között elengedhetetlen olyan irodai feltételek biztosítása, amelyek tükrözik a modern kori munkatársak szükségleteit. Ez manapság azt jelenti, hogy a központi helyen, jól megközelíthető, szolgáltatásokban gazdag munkahelyek serkentik az együttműködés és a fejlődés lehetőségeit. Ez az egyik oka annak, hogy a legjobb elhelyezkedésű, prémium irodák bérleti díjai emelkedő pályán vannak, ahogy a szektor egyre nagyobb nyomás alá kerül. Az évkezdés alapján további fellendülésre számíthatunk az irodapiac területén az év hátralévő részében.”– mondta Richard Holberton, a CRBE európai kutatási vezetője.
 
 
Budapest lendületben
 
A magyar főváros erősebben kezdte az évet, mint az európai átlag: a tavalyi első negyedévhez képest 18%-kal emelkedett a bérbeadási volumen. A 12 havi bérbeadás (take-up) pedig év/év alapon közel a harmadával több most, mint 2014 azonos időszakában. A kihasználatlanság hatéves mélypontra csökkent, és minden jel arra mutat, hogy ez a trend a következő negyedévekben is folytatódik. „Az év feléhez közeledve az első félév bérbeadási adatai rendkívül erősnek mutatkoznak, rég nem látott jelenségként az előbérleti szerződések arányának érezhető növekedését tapasztaljuk.” – tette hozzá Borbély Gábor, a CBRE magyarországi elemzési vezetője.
 


 

CBRE