Míg 2014-ben még az irodapiac volt a legaktívabb szegmens a befektetések 44 százalékával, idén már a kiskereskedelmi ingatlanok voltak a legvonzóbbak (41%). A kiskereskedelmi tranzakciók több mint kétharmadát a régió fővárosaiban és nagy vidéki városaiban található „A” kategóriás ingatlanok tették ki. A befektetők azért kedvelik ezeket az ingatlanokat, mert teljesítményük igazolt mind a látogatószám, mind a bérlők bevétele szempontjából, és a bevételek stabilitása is csaknem garantált. 
 
A régióban egyértelműen Csehország járt élen, lenyűgöző, 130 százalékos éves növekedéssel: számos magas presztízsű ingatlan cserélt gazdát az elmúlt évben, például a Palladium bevásárlóközpont és a RPG Byty lakóingatlan-portfolió. Ez a két tranzakció a teljes 2015-ös régiós kereskedelmi ingatlan-befektetési forgalom negyedét tette ki
 
Lengyelország továbbra is vonzó a befektetők számára: számos jelentős ügyletet lezártak már, illetve további nagy üzletek várhatóak 2015 negyedik negyedében, bár a teljes forgalom 15 százalékkal elmaradhat a tavalyitól.
 
Az instabil politikai környezet eredményeképpen az orosz piac 13 százalékot csökkent éves szinten – bár a legjobb irodaházak még így is „biztos menedéket” jelentenek – ez a szegmens csak kismértékű veszteséget mutat az előző évekhez képest.
 
Magyarországon a kereskedelmi ingatlanforgalom az év első három negyedévében 11%-kal növekedett. Ez a bővülés ugyan elmarad az év elején várt ütemtől, azonban a régión belül dinamikusnak mondható. A hazai ingatlanbefektetők továbbra is meghatározói szereplői a befektetési piacnak, részesedésük a teljes forgalmon belül tavalyhoz hasonlóan 35%. Mivel a legtöbb prémium ingatlan az elmúlt években már gazdát cserélt, ezért a befektetők a jelentős értéknövekedési potenciállal bíró másodlagos termékek felé fordultak. -  tette hozzá Borbély Gábor, a CBRE elemzési vezetője.
 
A kisebb piacok, mint Románia és Szlovákia a befektetési forgalom lassulását kénytelenek elszenvedni: mindkét országban kétszámjegyű zsugorodás várható 2015-ben, bár az év vége még tartogathat meglepetéseket.
 
A régió egészét tekintve az első osztályú ingatlanok árai továbbra is emelkednek, ahogy a befektetői étvágy is egyre nagyobb a legjobb ingatlanok iránt, amelyekben A-kategóriás bérlők működnek, hosszú távú bérleti szerződésekkel, ami tartós stabilitást és jövedelmet jelent a tulajdonosoknak.

 

 

CBRE