A tőzsdei szolgáltató által végzett legutóbbi online felmérés is a külföldi – leginkább az amerikai - értékpapírok növekvő népszerűségét igazolta: a válaszadók csaknem ötödét érdekelték a tengerentúli befektetési lehetőségek. A Wall Street-en történő kereskedésre nagyon sokan a kapcsolódó időszakos akciók miatt vállalkoznak, majd később a rendkívül széles kínálat és a vonzó hozamlehetőségeknek köszönhetően tovább kereskednek ezeken a piacokon; ezt mutatják az akciókat követően is fennmaradó megnövekedett forgalmi adatok.

Május óta egyre szebb forgalmi adatok érkeznek a Budapesti Értéktőzsde azonnali piacáról, amiben szerepe lehet a csökkenő kamatkörnyezet miatt élénkülő lakossági értékpapír-vásárlásoknak is. A tőzsdézők közül azonban mind többen nem csak a hazai parketten keresnek befektetési lehetőségeket, hanem a külföldi, többek között a tengerentúli piacokon is.  Tavaly már minden második online-tőzsdéző tervezte, hogy külföldi részvénybe fektet, derül ki a KBC Equitas ügyfélkörében végzett felméréséből, míg az online tőzsdei szolgáltató eco.hu gazdasági portálon végzett kutatása ennél is figyelemreméltóbb eredményeket mutatott: az alacsony betéti kamatok miatt alternatív befektetést keresők több mint 80 százaléka venne külföldi értékpapírt, negyedük pedig kifejezetten az USA-beli befektetési lehetőségek iránt érdeklődött.

„Az online tőzsdéző ügyfeleink közül tízből hárman már kereskedtek külföldi részvénypiacokon” – mondta Takács Szabolcs, a KBC Equitas üzletfejlesztési igazgatója. A külföldi piacok közül az amerikai parkettek a brókercég tapasztalatai szerint is a legnépszerűbbek közé tartoznak. Míg a Nasdaq a technológiai részvények miatt favorit, a New York Stock Exchange parkettjét a pénzügyi társaságok papírjai miatt keresik. „Tavaly októberben a díjakciónk hatására megduplázódott a Wall Streeten közvetlenül tőzsdézők száma, s dollárban számolva csaknem háromszor akkora forgalmat bonyolítottak le a lakossági befektetők, mint a korábbi hónapokban” – idézte fel Takács Szabolcs, hozzátéve, hogy bár az akkoriban üzletet kötők 40 százaléka először merészkedett a NYSE parkettjére, sokan ott maradtak, és azóta aktív kereskedővé váltak.

Az amerikai tőzsdék az amerikai gazdaság erős fundamentumai és a jól teljesítő indexek miatt egyaránt vonzóak. Az egyik legismertebb amerikai tőzsdeindex, az S&P 500 Index több hónapon át tartó lendületes emelkedés után nyáron újabb történelmi csúcsokat ért el. Míg a Nasdaqon a legtöbb magyar kisbefektető az Apple, a Facebook, a Microsoft vagy például a Google papírokkal kereskedik, addig a Wall Streeten elsősorban a Bank of America, a Citigroup, a Morgan Stanley és a Goldman Sachs részvényeket keresik.

A KBC Equitas elemzői már tavaly és 2013 elején is a legvonzóbb szektorok közé sorolták a pénzügyi részvényeket. A NYSE parkettjén forgó bankok és biztosítók papírjai közül többnek árfolyama is jelentősen – 20-30 százalék körüli mértékben - emelkedett az év eleje óta. A KBC Equitas elemzői szerint azonban ezek a részvények továbbra sem tekinthetők túlértékeltnek, amelyet a közelmúltban publikált kedvező gyorsjelentések és az ezekre érkező pozitív piaci reakciók is alátámasztanak, bár óvva intenek mindenkit, hogy kizárólag a múltbeli teljesítményre alapozva válasszon befektetési célpontot.

A külföldi tőzsdékre merészkedők a KBC Equitas tapasztalata szerint szívesen fogadják és nagyra értékelik az erős elemzői támogatást, a kereskedési tippeket, ugyanakkor a döntésben nagy jelentősége van a kereskedés díjainak is. Az augusztusban meghirdetett kedvezményes kereskedés lehetősége a társaság reményei szerint tovább növeli a Wall Street népszerűségét a részvénybefektetések iránt mind nyitottabb lakossági befektetők között.

 

Goodwill Communications