A budapesti irodapiac dinamikus évet ért el a bruttó bérbeadás szempontjából, ami közel 535 000 négyzetméteres irodaterületet jelent, megközelítve a 2015-ös rekordév teljesítményét, 538 000 négyzetmétert.

Az éves nettó bérbeadás (amely nem foglalja magában a bérleti szerződések megújítását) 2018-ban rekordot ért el közel 400 000 négyzetméterrel, ami lényegesen magasabb, mint a 2015. évi szint (365 000 négyzetméter). A jelentős forgalomban nagyrészt a meglévő irodaállományon belüli új bérleti szerződések domináltak (350 tranzakció, közel 230 ezer négyzetméteren, az összes bérbeadás 60%-a), és szintén jelentős arányt képviseltek a folyamatban lévő fejlesztések előbérleti szerződései, amelyek a forgalom 25%-át tették ki.

Ez a magas kereslet nem kerülte el a fejlesztők figyelmét, mivel a városban jelenleg mintegy 482 000 négyzetméternyi irodaterület áll építés alatt, amelynek közel 50%-át már lekötötték. Az erős kereslet eredményeképpen az átlag üresedési ráta minden idők legalacsonyabb értékére, 7,3%-ra csökkent Budapesten, ráadásul 2019-ben várhatóan még tovább ereszkedik.

David M Johnston MRICS, a CBRE Hungary tanácsadási és tranzakciós vezetője azt nyilatkozta: „Az, hogy a CBRE lett az első ügynökség Magyarországon, ami egy év alatt több mint 100 000 m2 irodaterület adott bérbe, nagyon nagy eredmény. Büszke vagyok a csapatra és köszönetet mondok minden Ügyfelünknek a belénk vetett bizalomért. A mai budapesti irodapiacon mért aktivitás a legerősebb, amit valaha láttam, és váratlan makrogazdasági változások nélkül a 2019-es kilátások is erősnek bizonyulnak.

Kibédi Varga Lóránt MRICS, a CBRE Magyarország ügyvezető igazgatója hozzátette: „A CBRE számára nagyszerű eredmény, hogy piacvezető lett a budapesti irodapiacon, és erős bizonyíték a csapat egész évi kemény munkájára. A CBRE ma már a legnagyobb ingatlan-tanácsadó Magyarországon, és ez nyilvánvalóan nem lenne lehetséges kiváló szakembereink és Ügyfeleink szoros együttműködése nélkül.

 

CBRE