A tőzsdén jegyzett Appeninn csoport ingatlanállományához kapcsolódó hitelportfóliójának utolsó svájci frank alapú elemét konvertálta kedvező feltételek mellett euró alapú finanszírozásra. A társaság korábbi, 13 millió svájci frank hitelét egy 5,5 millió euró összegű hitel-megállapodással váltotta ki, amelyhez további 3 millió eurónyi önerőt biztosítottak a tőzsdei cégcsoport fő tulajdonosai - részben a társaság szeptemberben lezárt kötvénykibocsátása keretében. Mindamellett, hogy az újratárgyalt hitel az önerőt is figyelembe véve a finanszírozás közel 6,5 millió eurós egyösszegű csökkenését jelenti, a hitel törlesztési feltételei is kedvezőbbek, éves szinten több mint 650 ezer euróval alacsonyabb törlesztési terhet rónak a társaságra, a társaság nettó eszközértéke pedig 30 százalékkal növekedett. A cégcsoport hitelportfóliójának restrukturálási folyamata ezzel lezárult, a cégcsoport hitelszerkezete összhangban van a társaság díjbevételeivel. A társaság összesített hitelállománya 37 millió eurót tesz ki, amelynek 95,5 százaléka euró, míg 4,5 százaléka forint alapú hitelszerződéseket ölel fel.

 „Az Appeninn csoporttal megkötött újabb szerződés mögött álló ingatlan magas és stabil kihasználtsága és a cégcsoporttal kötött korábbi finanszírozási ügyleteink eddigi tapasztalatai kellő garanciát jelentettek számunkra ahhoz, hogy ezúttal is biztosítsuk a szükséges forrásokat”- mondta Balázs Zoltán, az Erste Bank ingatlanfinanszírozási igazgatója. „A finanszírozási megállapodások alapköve, hogy olyan feltételek mellett nyújtsunk hitelt, amely mellett mindkét fél számára biztosított a megtérülés - a jelenlegi hitelarány és az adósságszolgálat ezt a feltételt mindkét fél számára biztosítani tudja.”


„A devizakockázat kezelése, így a CHF hitelünk kivezetése nagyon fontos volt számunkra, a kedvezőbb feltételek miatt azonnali hatásként 2 milliárd forinttal csökkent cégcsoportunk banki hitelállománya, emellett az elért könnyítésekkel új pályára tudjuk állítani egyik fontos, jól működő irodaházunkat, miközben cégcsoport szinten mintegy évi 650 ezer eurós költségkönnyítést értünk el – mondta Székely Gábor, az Appeninn Nyrt. operatív igazgatója. „A felszabaduló forrásokat így a portfólióelemek hatékonyságnövelésére, illetve újabb ingatlan megvásárlására tudjuk fordítani, amely új értéket teremt a csoport és a befektetők számára.”

 

 

Appeninn Holding