Továbbra is a legnépszerűbbek a prémiumkategóriás ingatlanok, amelyeket nemzetközi befektetők vásárolnak, de az alsó szegmensben található üres ingatlanokra van magyar kereslet is. Ezt élénkítheti az MNB hitelprogramja - tette hozzá. Tipikusan azok az ingatlanok üresek, amelyeket a bankok vettek vissza a törleszteni nem tudó ügyfeleiktől. Ezek ára általában 2-5 millió euró közötti, és még beleférnek a jegybank programjába - mondta a befektetési igazgató.
   

A CBRE adatai szerint a régióban 2012-ben 7,7 milliárd euró volt az ingatlanbefektetés összege, ebből 4 milliárdot tett ki az oroszországi invesztíció. Tavaly a 10,1 milliárdból 4,9 milliárddal részesedett Oroszország. A lengyelországi befektetés - mindkét évben - az oroszországi kétharmadát tette ki.
   

Azzal, hogy tavaly mintegy 2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom, élénkülés tapasztalható a kereskedelmi ingatlanok piacán is. Több új márka jelent meg a magyar fővárosban, az Andrássy úton például már csak úgy lehet üzlethelyiséghez jutni számukra, hogy egy kisebb márka boltját cserélik nagyobb értékűre. Elkezdődött a Rákóczi út üres üzleteinek a bérbeadása is - mondta Csörgő Anita, a CBRE kereskedelmi ügynökség vezetője.
   

A csődbe került KÖKI terminálról úgy vélekedett, hogy az jó helyen épült, és néhány apróbb hiba - például a parkolás - kiküszöbölése után egy új tulajdonos erős bevásárlóközpontot tud majd kialakítani belőle.

 
Az irodapiacon 6-8 százalékkal nőtt tavaly a bérbeadás, de ennek fele hosszabbítás volt. A kihasználatlansági ráta mintegy 2 százalékponttal 18,4 százalékra csökkent egy év alatt, amely miatt egyes területeken már keresleti piac alakult ki. Ilyen például Dél-Buda, ahol 10 százalék körüli a kihasználatlanság, és enyhén emelkedik a bérleti díj is - mondta Borbély Gábor piackutatási vezető.

 

CBRE