Azt követően, hogy 2006 és 2011 között számottevő növekedést értek el Németországban és Kelet-Európában – öt év alatt 2 milliárdról 2012-re közel 5.3 milliárd euróra nőtt a teljes portfólió értéke-, a CA IMMO nemzetközi ingatlan-befektető a közeljövőben portfóliója átalakítását tervezi. 2013-2014-ra a cél egyértelműen a hitelképesség és a jövedelmezőség fokozása, 40 százalék feletti saját tőkeállomány részesedés elérése, illetve a kockázatvállalás optimalizálása, így biztosítva hosszú távon is a társaság stabilitását.

 

Melyek a főbb célkitűzések?

A társaság a jövőben az elsődleges piacokra –Németország, Ausztria, Magyarország, Lengyelország, Csehország, Románia és Szlovákia – koncentrál és ezekben az országokban tervez hosszú-távon maradni. Egyúttal fokozatosan csökkenti a bolgár, horvát, szerb, szlovén, ukrán és orosz piacokon lévő kitettségét, azon belül elsősorban a logisztika- hotel-és lakóingatlan portfolió eladása szerepel a célok között.

 

A CA IMMO a jövőben kizárólag az irodapiacon kíván jelentős szerepet betölteni; mindezek fényében rövid-, illetve középtávon olyan ingatlanokat értékesítenek, amelyek nem tartoznak ehhez a kiemelt szegmenshez. Ez a méret és a bérlői összetétel függvényében érintheti a szállodai, logisztikai vagy lakóingatlan vagyont, nagyságrendileg 300-400 millió euró értékben, amely a teljes CA IMMO vagyon 7-10 százaléka. 2013-ban a frankfurti Tower 185 irodaház eladása is szerepel a tervek között.

 

 „Az elkövetkező néhány évben a nyereséggenerálás érdekében a prioritás a korábban kialakított portfóliónk stabilizálása, letisztítása lesz. Az eladásokból befolyó bevételeket a hitelek visszafizetésére, más pénzügyi kötelezettségeink teljesítésére, valamint osztalékfizetésre fordítjuk.”- vázolta a CA IMMO célkitűzéseit Gulyás Ede, a társság magyarországi ügyvezetője.

 

Az elmúlt évekhez képest a hangsúly a meglévő portfólió megerősítésén lesz, ami azt is magában foglalja, hogy kevesebb új projektet indítanak el. 2013-ban mindössze 300 millió euró értékben lesznek fejlesztések; ezek is kizárólag Németországban, azon belül Münchenben, Frankfurtban és Berlinben.

 

A CA IMMO célja Magyarország tekintetében is a meglévő, nagyságrendileg 200.000-es irodavagyon megerősítése és a jelenlegi – átlagosan 80 százalék feletti –bérbeadottsági szint stabilizálása – tette hozzá Gulyás Ede.

 

Forrás: CA IMMO