A főként hosszú távú ingatlan-befektetésekkel és –bérbeadással foglalkozó cseh CPI Csoport 2013-ban megvásárolta az Ablon Csoportot, valamint az Endurance ingatlanalapot, így jelentős ingatlanállományra tett szert Magyarországon. A szervezeti és jogi integrálódás részeként a hazai leányvállalat 2014 májusától CPI Hungary Kft. név alatt folytatja tevékenységét.
 
          Az elmúlt egy évben a CPI Hungary áttekintette a magyarországi portfóliót. A racionalizálás részeként elkezdték az alaptevékenységhez nem köthető ingatlanok - például a lakóingatlanok -, valamint a méretgazdaságosság alatti létesítmények értékesítését.
 
          A társasághoz jelenleg 11 irodaépület, négy üzletközpont, három hotel és egy logisztikai park tartozik, a kezelt magyarországi ingatlanvagyon összértéke 307 millió euró (mintegy 95 milliárd forint). A legnagyobb súllyal, több mint 150.000 négyzetméternyi területtel az irodaépületek vannak jelen. A legfőbb magyarországi projektek közé tartozik a többi között a főváros 13. kerületében lévő Gateway Office Park, a Váci úti „irodafolyosón” elhelyezkedő a Balance Building, a Váci188 Office Park, a Budaörs Office Park, az Arena Corner, az Airport City Logistic Park, illetve Budapest belvárosában található Europeum bevásárlóközpont a Marriott Courtyard Hotellel.

          A CPI Hungary country managere 2015. június 15-től Gereben Mátyás. Az új vezető csaknem 15 éves ingatlanpiaci tapasztalattal rendelkezik, először a Cushman & Wakefield nemzetközi ingatlan tanácsadónál dolgozott, majd a TriGranit Csoportnál, ahol az európai portfólió tulajdonosi képviseletéért volt felelős.

          „A CPI új korszakot nyit, célja a kezelésébe tartozó ingatlan portfólió értéknövelése, illetve a magyar piacon való ismertségének és elismertségének növelése. Ennek érdekében egyebek mellett nyitottabb, kétirányú kommunikációt tervezünk a piaccal, újragondoljuk a bérbeadási és kommunikációs stratégiát, emberközpontúbb szolgáltatáscsomagot kínálunk a bérlőknek és hatékonyabb vállalati struktúrát vezetünk be ” – mondja a Gereben Mátyás.

          A CPI tapasztalatai szerint 2013-mas piacra lépésük óta jelentősen javult az ingatlanpiaci környezet szinte mindegyik befektetési területen. A portfólió nagy részét kitevő irodapiacon 15 százalék közelébe csökkent az üresedés 19 százalékról. A korábban megszokott költségracionalizálási tárgyalások helyett egyre gyakoribb, hogy cégek nagyobb területre költöznének, és mind a nemzetközi, mind a helyi vállalatok aktívan érdeklődnek az irodaterületek iránt.

          A bérbeadási tranzakciókat vizsgálva megállapíthatjuk, hogy megállt a bérleti díjak csökkenése az ingatlanpiac valamennyi szektorában. Emelkedésről még nincs szó, ugyanakkor a CPI szerint a következő 12 hónapra már láthatók ennek jelei. Budapest még mindig jelentős hátrányban van a régiós piacokkal szemben, és a társaság úgy látja, hogy mind a bérbeadási, mind a befektetési piac további javulás előtt áll.

          A CPI Hungary kiemelt szempontnak a meglévő épületállomány kezelését tekinti. Mindegyik irodaháza üzemel, de tervezik fokozatos felújításukat, hogy magas minőségű ingatlanokat kínálhassanak a bérlőknek. Szeptemberben megkezdődik a fővárosban a Váci úti Balance Building teljes korszerűsítése. Az „A” kategóriás irodaépület az átalakítás után várhatóan megkapja az elsőként kifejlesztett nemzetközi környezettudatos épületminősítési rendszer, a BREEAM „very good” minősítését. Készülnek a Budaörs Office Park (BOP) és a Váci188 Office Building modernizálására is.

          Hosszabb távon gyakorlatilag mindegyik kereskedelmi terület - iroda, kiskereskedelem, hotel, logisztika - fejlesztése szerepel a tervekben. Az anyavállalat profiljának megfelelően elsősorban az iroda- és kiskereskedelmi egységek lesznek a fókuszban, de hotel és logisztikai projekteket, illetve vidéki befektetéseket is vizsgálnak majd.

 

 

CPI Hungary