Ebben a kihívásokkal teli időszakban a teljes bérbeadási volumen 335 000 négyzetméterre csökkent és az újratárgyalások, melyek az összes bérbeadott terület 43 százalékát tették ki a fővárosban, előtérbe kerültek. Ennek ellenére, az üresedés továbbra is a kritikus 10 százalék alatt maradt, jelenleg 9,1 százalékon áll, és a 2020-as új kínálat (230 000 négyzetméter) sem okozott túlkínálatot. Mindez arra enged következtetni, hogy a budapesti irodapiac visszapattanása 2021-ben biztosan megkezdődhet.

Szántó Tamara MRICS, Partner, a Cushman & Wakefield budapesti irodabérbeadási vezetője elmondta: “A pandémia megjelenésével, a tavalyi év felé támasztott üzleti kilátásaink alapjaiban változtak meg. 7 szakemberből álló csapatunk elképesztő sikere az új helyzethez történő gyors alkalmazkodásban rejlett, míg alap célkitűzésünk nem változott. Minden helyzetben az Ügyfeleinket helyezzük középpontba, és folyamatosan keressük a helyzet nyújtotta legjobb lehetőségeket számukra.”

“Az ‘oltás-utáni’ időszaknak két fontos mozgatórugója lesz, mely a piac alakulását befolyásolhatja. Az egyik a távmunka nyilvánvaló térnyerése. A Cushman & Wakefield PURPOSE OF PLACE – History and Future of the office tanulmánya arra világít rá, hogy a munkavállalók munka-magánélet egyensúlya jelentősen javul, ha heti 2-2,5 napot távmunkában töltenek. Kutatások azt is bizonyítják, hogy ez az a lélektani határ, melynél a hatékonyság és a kreativitás, valamint a munkavállalók elkötelezettsége a cég irányában még nem sérül jelentősen. A távmunka minden valószínűség szerint hosszú távon velünk marad, és a vállalatok kisebb ültetési sűrűséggel folytatják a munkát az irodaterekben. A másik alaptényező az SSC és BPO szektorok további aktivitása Budapesten. Növekszik a száma a Magyarországra történő kiszervezéseknek, akár a környező közép-kelet európai országokból is. Ezek a bérlők gyors reakciót várnak minden résztvevőtől, továbbá olyan is előfordul, hogy átmeneti irodát vesznek igénybe annak érdeklében, hogy mielőbb megkezdhessék magyarországi tevékenységüket. Véleményünk szerint az elsődleges irodapiaci lokációk, melyek jó tömegközlekedéssel és széles körű szolgáltatásokkal rendelkeznek, továbbra is kitűnően szolgálják a főváros munkaerőpiacát.” – tette hozzá Szántó Tamara MRICS.

Hegedűs Orsolya MRICS, Associate, a Cushman & Wakefield budapesti kutatási részlegének vezetője hozzátette: “A jelenlegi bizonytalanság ellenére 2021-ben erősödő piaci aktivitásra és az új trendek további térnyerésére számítunk. Fontos felidézni, hogy még olyan konjunktúraciklus idején sem, mint a 2008-as pénzügyi világválság, Budapest bérbeadási piaca nem torpant meg két egymást követő évre. Az irodapiaci fundamentumaink továbbra is stabilak, a jelenlegi üresedési mutató számos közép-kelet európai országénál alacsonyabb, és a 2021-2022-es átadások több, mint 44 százalékára már előbérleti szerződést kötöttek. Budapest várhatóan továbbra is vonzó marad a globális vállalatok számára, akik a 2020-as év üzleti eredményeik tükrében minden bizonnyal újragondolják jövőbeni terveiket. A költségcsökkentés egyik valós alternatívája egyre több üzleti funkció kiszervezése lehet. A jelenlegi bérlői hangulat, -a foglalkoztatottsági előrejelzések alapján javulni tud, és az irodapiaci ösztönzők rövidtávon biztosan növekedni fognak . A bizonytalanság még egy időre velünk marad, de a tudásalapú gazdaság globális fejlődésével az IT és ahhoz kötődő szektorok tovább terjeszkednek Budapesten. Ezt mutatja az olyan új piaci szereplők megjelenése, mint a Diligent, aki globális termékinnovációs központjának választotta Budapestet 2020-ban.”

Mi a Cushman & Wakefield-nél nagyon büszkék vagyunk jelenlegi irodabérbeadási megbízásainkra. Csapatunk mind bérbeadók, mind pedig bérlők képviseletével foglalkozik és jelenleg 532 000 négyzetméter prémium kategóriás budapesti irodaterület bérbeadásában vesz részt.  

 

Cushman & Wakefield