Az áltagos tranzakcióméret 31,5%-kal nőtt, míg a tranzakciók száma 32%-kal csökkent, derül ki a Colliers International legfrissebb, The CEE Investment Scene Q1-Q3 2020 című jelentéséből.  

Alacsony változás az elsődleges hozamokban

Q2 óta meglehetősen alacsony mozgást realizálhattunk az elsődleges hozamok terén. Ez első sorban az ilyen ügyletek relatív hiányának köszönhető, mely további változást jelezhetne elő. Álláspontunk, hogy míg bizonyos változások elkerülhetetlenek, a központi elhelyezkedésű, jól teljesítő eszközök árszintje erősseben kitart, nagyobb nyomást helyezve a másodlagos termékekre. A befektetők logisztikai piacok felé történő érdeklődésének emelkedése pozitívan hozzájárul az ilyen eszközök erős árazási szintjének realizálásában.

Az irodapiac dominanciája

Ismét az irodapiaci szektor dominálta 2020 első három negyedévét. Ez teljesen érthető annak fényében, hogy a kiskereskedelmi és szállodai szektor volumene erősen zuhant, míg a logisztikai piac határozott emelkedést mutatott, további növekedésének gátját pedig mindössze a korlátozott kínálat jelenti.  

Aktívak a nyugat-európai ingatlanalapok és a CEE régiós befektetők

2020 első 9 hónapjában a nyugat-európai ingatlanalapok voltak a legaktívabbak, bár az eredményt jelentősen befolyásolta a svéd Heimstaden nevéhez köthető, 1,3 milliár EUR értékű lakóingatlan portfóliós befektetése Csehországban.
A főleg cseh és magyar tőkével rendelkező, KKE régiós befektetők szintén aktívak voltak mind saját országukon belüli, mind határokon túli befektetési tranzakciókkal. Az Ázsiából – legfőképpen Szingapúrból és Dél-Koreából - származó tőke is további lehetőségeket nyújtott a régióban.

A gazdaságok fellendülnek 2021-ben

Mind globálisan, mind a CEE régióban a 2020-as év során a gazdaságok komoly károkat szenvednek el, de 2021-től gyors fellendülésük várható. A munkanélküliségi ráta is várhatóan emelkedni fog, és ezek kombinációja nyomást gyakorol majd a kiskereskedelmi forgalomra.

 

 

Colliers International