„A kínai vásárlók a világ luxuskiadásának 30 százalékát bonyolítják, és ezek 70 százaléka* Kínán kívül történik. A kínai gazdaság lassulása arra készteti az ázsiai fogyasztókat, hogy újragondolják vásárlási szokásaikat. Az új, „extravagancia-ellenes” szabályozás bevezetése Kínában és az akár 70 százalékra is rúgó árkülönbség egy-egy termék esetén arra sarkallja a kínaiakat, hogy külföldön vásároljanak, ahol vonzóbbak az árak” – mondta Andrew Phipps, a CBRE európai kutatási vezetője.

A kínai vásárlási szokások változása egyúttal jó lehetőség a luxusmárkák számára is, hogy növeljék jelenlétüket Európában és Amerikában – így ezek lesznek a luxuscégek terjeszkedéseinek fő helyszínei a következő 5 évben. „Továbbra is Európa és az Egyesült Államok a növekedni kívánó luxusmárkák kulcspiacai. Sok gazdag ázsiai és afrikai vásárló a tradicionális luxuspiacokra szeret járni, ők azt a presztízst és hitelességet értékelik, amit Milánó és New York kínál.” – tette hozzá Phipps.

2015-ben a luxusmárkák legfőbb expanziós célpontja Németország volt: a cégek 46 százaléka nyitott új üzletet vagy bővítette meglévő területét az országban. Németország után Franciaország és Nagy-Britannia következett 38 és 31 százalékos aránnyal. „Németország, Franciaország és Nagy-Britannia továbbra is nagyon fontos a luxusmárkák számára; leginkább az okoz nehézséget, hogy a legfelkapottabb területeken is megtalálják az üzleteik számára optimális helyet.”

A világszerte tapasztalható egyéni jólét növekedése emelte az igényt a globálisan elérhető luxustermékek iránt. Mivel egyre több olyan fogyasztó engedheti meg magának ezeket a javakat, akik szeretnek körülnézni (és külföldre utazni) a legjobb ajánlatokért, a kereskedőknek a következőket kell szem előtt tartaniuk:

1.    Vásárlási élmény
A kereskedők ráébredtek, hogy alkalmazkodniuk kell a külföldi vásárlók igényeihez Európában és azon kívül is. 2014-ben a nigériai vásárlók 50 százalékkal többet költöttek az Egyesült Királyságban, mára ők az 5. legtöbbet költők Londonban, négyszer annyiért vásárolnak, mint maguk a britek. Így már nem feltétlenül elegendő, ha a mandarinul (is) beszél az eladó, a jorubául értő munkavállalókra is megnőtt a kereslet. Emellett nem kizárólag a vásárlás ténye számít: a vevők szeretnek hiteles brand-élménnyel találkozni, ami által úgy érezhetik, igazán megbecsülik őket.

2.    Új piacok
Ahogyan a jólét terjed a világon, Afrika és India biztosan követi Kínát: az egyelőre embrionális afrikai és indiai luxuspiac áll ma az érdeklődés középpontjában, főleg a rendelkezésre álló jövedelem-növekedés és az egyre népesebb, luxustermékekre szívesen költő fiatal vásárlók csoportjai miatt. A főbb nagyvárosok továbbra is a terjeszkedni kívánó kereskedők célpontjai lesznek, bár néhány akadály – mint a minőségi ingatlanok hiánya vagy a magas vámterhek – továbbra is fennmaradnak.


Regionális és magyarországi luxuskörkép

„Közép- és Kelet-Európa luxustermék-piacán a jómódú turisták a legjelentősebb vevők. Prágában az elmúlt években több mint 50%-kal nőtt a luxusüzletek forgalma, ami a kínai, közel-keleti és afrikai turisták egyre növekvő számához köthető. A turizmus fellendülését jelentős célzott marketingkampány, valamint a felújított és kibővített prágai repülőtérre érkező egyre több közvetlen járat elindítása előzte meg.” – kommentálta az elemzést Csörgő Anita, a CBRE kiskereskedelmi ügynökségének vezetője. „Budapesten a következő két évben 7 új ötcsillagos szálloda nyílik, ami a magyar főváros luxuspiacára is jó hatással lesz. Az Andrássy úton számos luxus és felső-kategóriás márka, mint a Michael Kors, a Polo Ralph Lauren, a COS, az O’Bag és a Michal Nergin nyitott üzletet, hogy betöltsék az Il Bacio de Stile bezárása miatt keletkezett űrt, és jövőre további márkák érkeznek Budapestre.” – tette hozzá a szakértő.

 

CBRE