Közülük 31 százalék jelölte meg Nyugat-Európát elsőszámú célpontnak. A kínai gazdaság lassulása ellenére a befektetők 27 százaléka preferálja Ázsiát, ahol a növekedés még mindig meghaladja a többi régióét, és továbbra is jelentős hosszú távú növekedési potenciált kínál.
 
London 2015-ben is megőrizte vezető pozícióját, míg más metropoliszok, mint Tokió, Sydney, New York és Párizs továbbra is az első tízben található. A befektetők érdeklődése 2015-ben megnőtt az olyan másodlagos városok iránt, mint Madrid, Dallas és Seattle – így ezek a városok is a legkeresettebb 10 célpont közé kerültek. Ez jól mutatja, hogy a befektetők a vonzóbb hozamot keresik, valamint egyre több globális nagyvárost ismernek és kedvelnek. Az EMEA-régió (Európa, Közel-Kelet, Afrika) és Észak-Amerika befektetői egyre jobban érdeklődnek értéknövelt és opportunista befektetések iránt. Ezzel szemben az ázsiai és csendes-óceáni térségben a befektetők egyre inkább preferálják az első osztályú, központi fekvésű ingatlanokat: az idén 43 százalékuk részesítik ezeket előnyben, a tavalyi 29 százalék után.
 
„Ebben az évben a globális befektetések iránti étvágy egyre nő, ahogyan egyre több befektető szeretne befektetni saját régióján kívül. Az ingatlanokért folytatott verseny fokozódik, és egyre több befektető növeli a kockázatokat a nagyobb hozam elérése érdekében – így nagyobb hangsúlyt fektetnek az értéknövelt és opportunista befektetésekre. Hisszük, hogy az alacsony kamatlábak, az egyre több piacra jellemző gazdasági expanzió és a javuló ingatlan fundamentumok tőkét vonzanak majd a kereskedelmi ingatlanokba.” – nyilatkozta Chris Ludeman, a CBRE globális ingatlanbefektetési elnöke.
 
Irodai és ipari ingatlanok maradtak a leginkább preferált ingatlantípusok, előbbit a befektetők 33, utóbbit 28 százalékuk jelölte meg. Az ipari és logisztikai ingatlanok iránti befektetői érdeklődés hátterében a kiskereskedelmi szektorban folyó strukturális változás és az e-kereskedelem növekedése áll. Ebben a szektorban viszont az eladásra kínált ingatlanok száma korlátozott, így a befektetők továbbra is kihívásokkal néznek szembe.
 
A válaszadók fele jelölte az ingatlanok árát elsődleges akadályként. A kevés rendelkezésre álló ingatlan (21 százalék), és a verseny más befektetőkkel (19 százalék) ugyancsak akadályt jelent minden régióban.
 
„Az „új normát” jelentő gazdasági környezet a mérsékelt növekedés, az alacsony kamatlábak és a zsugorodó kötvényhozamok továbbra is befolyásolják a befektetéseket a kereskedelmi ingatlanpiacon. Azt is megfigyelhetjük, hogy folytatódik a befektetési piac globalizálódása, ezt tükrözi az előző évhez képest 40 százalékos növekedés a régiókon átívelő tőkeáramlás terén 2014-ben – ez a szám jóval meghaladja a piac egészének növekedését. A felmérés eredményei megerősítik elképzelésünket, hogy a mind a régiókon átívelő, mind az összes befektetés forgalma növekedni fog 2015-ben.” - nyilatkozta Richard Barkham, a CBRE globális vezető közgazdásza.
 
„A magyarországi ingatlan-befektetési forgalom majdnem megtriplázódott (12 hónap gördülő forgalmat számolva) 2015 első negyedévében. Ez a növekedés egybecseng azzal a globális képpel, hogy a magyar eszközök kitűnőek hozam-kockázat szempontból: a bérlői piac javul és a hozamok még mindig elég magasak ahhoz, hogy tőkét vonzanak a szektorba. Arra számítunk, hogy a magyarországi befektetési alapok erős aktivitása mellett a határon túlról érkező befektetők növelik kitettségüket Magyarországon az elkövetkező negyedévekben, így a forgalom 700-800 millió euró lehet az idén.” – tette hozzá Borbély Gábor, a CBRE magyarországi kutatási vezetője.
 


CBRE