A Nordic Light a svéd alapítású Skanska hetedik irodaháza Magyarországon. Az épület a főváros igazi különlegessége a LED világítású homlokzatának köszönhetően, amely az északi fény jelenségét hozza el a Váci útra. Mindemellett az épület nem csak külső megjelenésben, de a belső megoldásait tekintve is kiemelkedő: az irodakomplexum építésénél használt technológiák mind alátámasztják azt az energia-hatékony, környezetbarát és egészséges munkakörnyezet iránti elköteleződést, amiről a svéd cég híres.


„A Skanska kizárólag zöld minősítéssel ellátott irodaházakat épít, így az épületek fejlesztésekor nagy hangsúlyt helyezünk a fenntartható innovatív megoldásokra. Folyamatosan szem előtt tartjuk, hogy egy olyan környezetet teremtsünk, amely támogatja a bérlők üzleti céljait, miközben egészséges, élhető, inspiráló és kényelmes munkakörnyezet teremt a munkavállalóik számára” – mondja Marcin Łapiński, a Skanska Property magyarországi és romániai ügyvezető igazgatója. “Örömmel jelenthetjük ki, hogy ez a megközelítés népszerű a magyar piacon: az irodakomplexum már ki van adva 86%-ban, valamint a hivatalos megnyitó után két héttel az épület új tulajdonosával is aláírtuk a szerződést.”


Az irodaház két fázisban épült meg, összesen 26 000 m2 bérelhető területtel. Az első épület 6 szinten, 6 600 m2-en terül el, és 2016 májusától lehetett használatba venni. A második fázis 7 szintet foglal magába, és 19 600 m2-nyi bérelhető irodaterületével 2016 szeptemberétől vált nyitottá a bérlők számára. Mindkét fázis 3 szintes mélygarázzsal rendelkezik.


A megegyezés tegnap lett végleges az Erste Alapkezelő Zrt.-vel, amely több mint ezermilliárd forintnyi vagyont kezel; 920 milliárd befektetési alapokban,  közel 400 milliárd pedig a nyílt végű ingatlan alapokban található. Az elmúlt években a Nordic Light már a harmadik új fejlesztésű irodaház a Váci út legnépszerűbb szakaszán, amit a legnagyobb hazai ingatlanalap vásárolt meg.


 „Az Erste Ingatlan Alap és Erste Euró Ingatlan Alap portfóliójába most egy vadonatúj, hatékonyan működtethető, Váci úton található A-kategóriás irodaház került” ‒ nyilatkozta Pázmány Balázs, az Erste Alapkezelő Zrt. igazgatóságának elnöke. „A Nordic Light megvétele jól illeszkedik stratégiánkba, amely szerint megbízható fejlesztőktől olyan ingatlanokat vásárolunk, amelyek hosszútávon szolgálják befektetőink érdekeit és fenntarthatóságuk is kiváló.”


A tranzakciót tanácsadói részről a Skanska esetében a Colliers, az Erste Alapkezelőnél pedig a CBRE támogatta.


„A Colliers International számára nagy öröm, hogy egy ilyen fontos tranzakcióban képviselhettük ügyfelünket - a Skanska Magyarországot -, mint a Nordic Light értékesítése. Ez az ügylet egy nagyszerű példája azon befektetési tranzakcióknak, melyet a kockázatkerülő intézményi befektetők elsősorban keresnek biztonságos és hosszútávú befektetések céljára” – emelte ki Vécsey Bence MRICS, a Colliers Befektetési Üzletágának igazgatója.


„A Nordic Light Budapest egyik kimagasló minőségű új irodaépülete, ami az átlagosnál hosszabb bérleti szerződéseivel és a szerződések mögött álló megbízhatóan erős bérlőivel kiváló befektetésnek bizonyul a hosszútávon kiszámítható és stabil hozamra törekvő alap számára.” ‒ tette hozzá Kibédi Varga Lóránt, a CBRE ingatlan-tanácsadó magyarországi ügyvezető igazgatója, aki a Nordic Light ügylet kapcsán támogatta az Erste Alapkezelőt.

 


Skanska      Erste