A jelenlegi döntés alig egy évvel később született, mint hogy tavaly márciusban életbe lépett a boltzárról szóló törvény, és feltehetően következménye annak is, hogy a sokak által kritizált szabályozás eltörléséről szóló népszavazási kezdeményezés szabad utat kapott.

A CBRE iparági tapasztalatai szerint a kiskereskedelem szereplői határozottan támogatják a törvény visszavonását. A CBRE az elmúlt 12 hónapban a kiskereskedelem erős bővülését és a nagy budapesti plázák jelentős forgalom-növekedését tapasztalta, mindazonáltal a nagy bevásárlóközpontok pénteken és szombaton saját kapacitásaikon túl működtek. Ez egyértelmű bizonyítéka volt annak, hogy Budapest kiskereskedelmi infrastruktúrája nem tud megbirkózni a kereslet vasárnapról más napokra történő elmozdulásával.

A CBRE szakértőinek véleménye

„A szórakoztató szolgáltatásokkal rendelkező bevásárló-központokat sújtotta leginkább a boltzár, mert vasárnap hagyományosan a második legforgalmasabb napja a hétnek. A törvény visszavonása várhatóan tovább erősíti mind a kereskedők forgalmának, mind a látogatók számának növekedését 2016 során és több, a boltzárok okozta operatív problémát is megold.” – mondta Kákosy Zsolt, a CBRE ingatlanvagyon-kezelési üzletágának vezetője.

„Budapest bevásárló-utcáin lévő üzletekben a külföldi turisták vásárlásai a forgalom 50-90 százalékát jelentik. Arra számítunk, hogy a Budapestre érkező turisták számának egyenletes növekedése mellett a kereskedők forgalma és a vásárlók száma is bővülni fog a vasárnapi nyitva tartás visszatérésével. Hasonló bővülés várható a nyaraló-központokban is.” - mondta Csörgő Anita, a CBRE kiskereskedelmi ingatlanokért felelős vezetője.

„A prosperáló bevásárló-központok valószínűleg visszatérnek a korábbi nyitvatartási rendhez, azonban pénteki és szombati hosszított nyitva tartás várhatóan a jövőben is megmarad, mivel igen népszerűnek bizonyult. A kevésbé látogatott központok esetében viszont a rövidebb vasárnapi nyitva-tartás eredményezheti az optimális hatékonyságot.” - tette hozzá Koroknai Szabolcs, a CBRE bevásárlóközpontokért felelős vezetője.

 

 

CBRE