A WhitePages Hungary Kft. a Madách Trade Center irodaházának tornyába költözött 2013 telén. Ez a budapesti iroda lett a WhitePages Inc. anyavállalat európai központja. A cégvezető, dr. Lehoczky Dániel rövid bemutatása szerint a WhitePages Hungary csapata programozói tevékenységet végez, amelynek keretében alkalmazásokat fejlesztenek a seattle-i anyavállalat webes, mobil-webes és mobil szolgálatásaihoz. A cégnek jelenleg 10 dolgozója van, a tervek szerint tovább bővülhetnek.


Az anyavállalat elérhetőségi információkat szolgáltat észak-Amerikában egyénekről és üzletekről az ügyfelei részére. Publikus információból építi fel gráf alapú adatbázisát, amelyet aztán kereshetővé tesz nyilvános és előfizetéses formában is webes, mobil-webes és mobil alkalmazásaival. Dániel elmondása szerint a 2013 áprilisi megalakulást követően a helyszínt tavaly júniusban választották ki, amely döntés oka elsősorban a lokáció, amelyhez hihetetlen látvány és egyedi tér párosul. A magyar csapat stratégiai problémamegoldásra specializálódott, éleslátású szakemberekből áll, az iroda belsőépítészeti designja is ezt a látásmódot követi, hogy a céget fejlődésre ösztönözze.


Nikola Martinovic, a projekt szerb belsőépítésze szerint az ars poeticát 3 főbb oldalról közelítik meg: mivel a belsőépítészeti elemek nem zavarják a látványt, így az iroda panorámás kilátást nyújt Budapestre – ezzel pozícionálják az átlátható online világba a WhitePages-t. Az élénk színű, kellemes környezetben a munka mellett pihenés is lehetséges, ezzel segítve elő a kreatív és stratégiai gondolkozó emberek feltöltődését. Az iroda kialakításánál nagy közösségi tereket alkalmaznak, amelyek ösztönzően hatnak a csapatmunkára, amely kulcsfontosságú elem a siker elérésében.


A projekt különlegessége, hogy az iroda központjában egy élő fa növekszik. A domináns fa koncepciónál a gyökér a fejlődést képviseli. A törzs a rendszer telepítését és a folyamatos karbantartást jelzi, míg a lombkorona a végső terméket reprezentálja. A termés, a virág és a gyümölcs, illetve a falevél jelképezi a végeredményt, amely a cég kreatív programozói tevékenységére utal. A fa koncepciónál kezdődő természeti vonalat a 12. emeleti zöldfal erősíti tovább.


A WhitePages irodája, a tetőterasszal együtt a Madách Trade Center felső három emeletét birtokolja. A 10. emelet 10 fős „open space” (egy légterű, nyitott) irodaként, és mozgatható üvegfallal elválaszott 10 fős tárgyalóként funkcionál, amely együttesen 30 fős konferencia teremmé alakítható nagy létszámú oktatások, tárgyalások céljából.


Egy szinttel feljebb, szintén open space irodatér található munkaállomásokkal, valamint egy Lounge és Bar terület, ahol sörcsapolás is lehetséges az étkezés mellett. A konyha zártan, a lépcsőház mögött rejlik. Ezen a szinten található a központi fa, amelyet négyzet alakú faláda vesz körül.  Ebből emelkedik fel három TV-képernyő, amelyeken folyamatosan követhető a programozói munka eredménye.
A legfelső emelet szintén Lounge területként funkcionál, nagy köralakú, a fakoronát körbevevő bárasztallal, illetve középen egy csocsóasztallal, és külön kanapéval. Ez a pihenő terület vezet a Madách Trade Center négy különálló tetőteraszára.


Az Europa Design bútorainak kínálatából válogattak az iroda berendezése során. A dolgozók mindannyian egyforma irodabútorokat, Actiu Mobility elektromosan állítható magasságú asztalokat használnak, amelyet mindenki a saját magasságához igazíthat. A munkaállomások kialakítása „sit and stand” jellegű, amelynek előnye, hogy a dolgozók könnyen pozíciót válthatnak munka közben, attól függően, hogy épp ülve vagy állva kényelmes számukra az asztali munka. A dolgozók munkaállomásonként 2 monitort használnak, amelyekhez CBS Flo monitortartó karokat rendeltek. Ezek előnye, hogy az asztal széléhez rögzíthetőek, ezáltal több szabad hely marad a munkavégzéshez. Az irodában lévő amerikai Herman Miller Embody ergonomikus forgószékeket arra tervezték, hogy használóját minden egyes testhelyzetben átmozgassa, így egész napos használat esetén kényelmes ülést biztosít a WhitePages dolgozói számára. Mivel az alkalmazottak nem végeznek papírmunkát, így az iroda bútorozása nem igényel kis szekrényeket, konténereket.


Minden asztalhoz kárpitozott paraván tartozik, az asztallap fehér színével megegyező kerettel, szürke kárpittal, melytől csak az asszisztens narancssárga színű paravánja tér el. Az Actiu spanyol gyártó hangelnyelő paravánja csökkenti a zajt, és így javítja a tér akusztikáját, mivel véd a hangvisszaverődéstől és torzulásoktól, így csendesebb munkakörnyezetben dolgozhatnak a WhitePages szakemberei.


A Madách Trade Center nemcsak a város felé táruló panorámaablakaival, illetve a bejárattal szemben elhelyezkedő freskóval varázsolja el az irodába érkezőket, hanem hatalmas belmagasságú kupolájával is, amelyre irányított világítás hívja fel a figyelmet. A centrikus tér előnye, hogy az irodát minden irányból természetes fény éri, amelyet fényáteresztő függönyözéssel megszűrve engednek a belső térbe.


A belsőépítészeti tervezés során a világítótestek kiválasztására és a fények összhangjának megteremtésére is nagy figyelmet fordítottak, mindvégig szem előtt tartva azt, hogy minél több fény érje a munkahelyeket és Lounge irodatereket. A lámpatestek szorosan illeszkednek a belsőépítészeti koncepcióhoz, illetve önállóan is design elemként funkcionálnak. A faburkolatú lépcsőház különleges cikk-cakk formájú világítást kapott.


A burkolatok kiválasztásánál a racionalitás és költséghatékonyság szellemében a lépcső és a mosdó hidegburkolata érintetlenül maradt, a további területeket melegburkolat borítja. A bejárat és a konyha gumipadló borítású, a dolgozóterületeken természetes és antiallergén szőnyeg, a pihenő Lounge zónát parketta borítja.


A lépcső mellett kezeletlen betonfal látható, míg az iroda további része fehérre festett. A természetes koncepciót követve néhány falat fával burkoltak, amely vagy polcokat rejt, vagy beépített szekrényként funkcionál.


A budapesti WhitePages iroda megjelenésében és a benne rejlő ötletekkel felveszi a versenyt a cég nemzetközi irodáival. A cég filozófiájának leképeződése, a természetes fa elemek használata és az élő fa koncepció markáns, erőteljes hatása méltó helyre pozícionálja az irodát az üzleti életben és a főváros irodapiaci életében.


Tervező: Nikola Martinovic (N-Martin Architectural Studio)
Bútorozás: Actiu Mobility, Herman Miller Embody, CBS Flo, Actiu (Europa Design)
Projektvezető: Bagota Réka (Europa Design)
Fotók: Nikola Martinovic (N-Martin Architectural Studio), Bejczi András (Europa Design), Kucsera Attila (Europa Design)