A verseny legrangosabb elismerése a FIABCI Hungary I., II., és III. díja, a pályázat nyertesei pedig jogosultak Magyarországot képviselni a World Street Journal által támogatott FIABCI World Prix d’Excellence nemzetközi nívódíj versenyen is.

Az ünnepélyes díjátadón jelen volt a Michael von Hauff, a FIABCI Német Tagozata elnökségi tagja is, aki a beszédében a következőket hangsúlyozta: „Évek óta engem ér az a megtiszteltetés, hogy átadjam a FIABCI német tagozatának üdvözletét a Nívódíj ünnepélyes eredményhirdetése alkalmából e nagyszerű napon, amely az építészet és a várostervezés sikeres, kreatív és érzékeny alkotásait helyezi a középpontba. Saját üzleti irányultságom és a FIABCI Menedzserek Világtanácsában betöltött elnöki tisztségem okán a személyes figyelmem a lakóépületekre összpontosul. Az idei versenyben jó néhány érdekes projekttel találkoztam e kategóriában. A magyar emberek barátja és a gyönyörű országuk gyakori vendége vagyok, és az igazat megvallva csodálom a magyarokat és a bátorságukat, hogy e nehéz időkben is emelt fővel állnak, és a különböző helyekről rájuk nehezedő nyomás ellenére is követik a saját útjukat. Nagyon boldog vagyok, hogy itt állhatok és részt vehetek ezen a rendezvényen. Sok-sok éve vagyok visszatérő látogatója ennek az országnak és mélyen lenyűgöz az a szívélyesség, amellyel mindig fogadnak, az a kreativitás, amellyel a magyarok a kommunista uralom után megújították az országukat, valamint a kultúra, amely nem csak a művészet, az irodalom és a zene területén jelenik meg, hanem az erre fogékony szemek számára észrevehető, kellemes látványt nyújtó mindennapi teljesítményekben is. Ez inspiráló és megnyugtató hatással van rám. Most, a globalizáció és a szabványosítás korában, fontos, hogy ragaszkodjunk a saját szilárd álláspontunkhoz. Magyarország pedig szilárdan képviseli a sajátját. Nehéz időket élünk, különösen Németországban. Felemelő az a bátorság és elkötelezettség, amellyel Önök a jövőbe tekintenek. Kedves barátom, László (Gönczi Lászlóról, a FIABCI Magyar Tagozatának elnökéről van szó) minden évben magára vállalja a feladatot, hogy megszervezze a különösen jó és kreatív ingatlanprojektek versenyét, és hogy közös eredményként mutassa be a legkiemelkedőbbeket. A magyar Nívódíj a FIABCI közössége számára kiemelkedő fontosságú esemény. Lehetőségem nyílt arra, hogy részt vegyek a FIABCI szlovén tagozata 30. évfordulójának ünneplésében. Szembetűnő a számomra, hogy a legkonstruktívabb ötletek Európa legkisebb országaiban születnek meg. Örülök, hogy idén újra meghívtak zsűritagnak, és különösen boldoggá tesz, hogy ennek az építészeti és kulturális versenynek a nyerteseivel személyesen is találkozhatok. A FIABCI magyar tagozatának a legjobbakat kívánom, valamint bátorságot a jövővel való szembenézéshez. László barátomnak energiát, fentről jövő segítséget és jó egészséget kívánok, hogy a Magyar Nívódíj Pályázatot még sok-sok évig szervezhesse.”

A kategóriák összesített versenyében a Fiabci Hungary díjakat a következő projektek érdemelték ki :

I. díj - Magyar Zene Háza
II. díj - A turai kastély felújítása
III. díj - A Postapalota felújítása

Az Irodakereso.info a LOFFICE Irodaházat részesítette különdíjban. (Tervező: Paládi Építész és Mérnök Kft.) A miértről a fejlesztőkkel beszélgettünk, amelyet hamarosan ezen az oldalon olvashatnak. https://loffice.hu/budapest/hu/

A nyertesek teljes listája itt olvasható: http://fiabcimagyarorszag.hu/announcement_news_2022.php

A Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat hátterében a párizsi székhelyű  FIABCI (Nemzetközi Ingatlan Szövetség) áll, amely a világ legnagyobb, az ingatlanfejlesztés minden szakmai és ágazati területét lefedő nemzetközi szervezete. Az 1951-ben alakult szövetség több, mint 60 országban van jelen nemzeti, vagy több nemzetet összefogó szervezetekkel. Bővebben:  https://www.fiabci.org/

A FIABCI 1992-ben indította útjára a World Street Journal által támogatva a FIABCI World Prix d’Excellence nemzetközi ingatlanfejlesztésin nívódíj pályázatot. Az eddig lebonyolított 29 pályázaton öt kontinens 36 országából érkezett projektek nyertek arany, vagy ezüstérmet a különböző kategóriákban. A FIABCI World Prix d’Excellence pályázaton azok az országok szerepeltek a legsikeresebben, ahol van nemzeti pályázat. Ezt felismerve ma már több, mint 20 országban szerveznek nemzeti pályázatot. Büszkék a korrekt, objektív és áttekinthető értékelési rendszerre. A 35-40 FIABCI tagországból 65-70 magasan kvalifikált az ingatlanfejlesztés különböző szakágát képviselő zsűritag. Minden egyes kategóriát (projektet) legalább 10 különböző országból érkező szakember értékel.

A FIABCI World Prix d’Excellence nem egy építészeti, vagy ágazati pályázat, mint például a legjobb irodaház, vagy szálloda díj. A pályázat nyerteseit az ingatlanfejlesztés komplex értékelése alapján választják ki. A magyar pályázaton is alkalmazott főbb bírálati szempontok:

-    Koncepció
-    Építészeti, műszaki, kivitelezési színvonal
-    Értékesítés, finanszírozás, megtérülés
-    Környezettudatosság
-    Társadalmi hasznosság

Gönczi László, a hazai FIABCI szervezet elnöke szerint „ez az a verseny, ahol nem a projekt mérete, hanem minősége a döntő. Ez az a verseny, ahol Dávid legyőzheti a Góliátot. A nyertesek között olyan világhírű fejlesztések is vannak, mint a Guggenheim Museum Bilbao, a Twin Petronas torony Kuala Lumpurban, vagy a New York-i Trump Tower.”

A FIABCI Magyar Tagozata 1992-ben kezdte meg tevékenységét és 1997-ben a világon harmadikként indította útjára a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíjat. A pályázat hármas célja:

•    a piacgazdaság bevezetésével kialakult új szakma megismertetése
•    az elért eredmények elismerése
•    a FIABCI World Prix d’Excellence nemzetközi ingatlan fejlesztési nívódíj pályázaton való magyar részvétel előkészítése.

Gönczi László már most készül a jövő évi, immár XXV. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatra. Az elnök úr szeretné minden korábbinál jelentősebbé tenni a jubileumi rendezvényt; a FIABCI Hungary a 25. pályázat megrendezését minél szélesebb platformja akarja helyezi, ehhez ezúton is kéri az ingatlanszakma vezető szereplőinek segítségét. Erre meg is van minden esélye, hiszen a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíjat szakmai konszenzus övezi: az elmúlt negyed évszázad a bizonyíték arra, hogy a zsűri valóban megkörnyékezhetetlen, nem a pillanat divathullámait lovagolja meg, Azokat az alkotásokat, projekteket értékeli elismeréssel, illetve a FIABCI World Prix d’Excellence nemzetközi nívódíj versenyen való indulás jogával, amelyek megfelelnek a szigorú szempontrendszer valamennyi feltételének. Lapozgatva az elmúlt több mint két évtized díjazott projektjeit felvonultató katalógust, azt kell mondanunk: jól döntöttek. Az igényes kötet a bizonyíték arra, hogy a magyar tervezők, kivitelezők, projektfejlesztők és városatyák képesek és akarnak is világszínvonalú műveket létrehozni, valamennyiünk örömére és megelégedésére.

A XXV. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat  díjátadója kiváló alkalom lehet arra, hogy az eredményeket a szakma nemzetközi szereplőinek is be lehessen mutatni.

A fejleményekről részletesen is beszámolunk a közeljövőben. Akit érdekelnek a részletek, érdemes felkeresnie a FIABCI Magyar Tagozatának honlapját: http://fiabcimagyarorszag.hu/signup_2022.php

 

FIABCI