Az innovatív technológiákkal foglalkozó start up cégek ma Budapest belvárosában, egyedi és inspiráló környezetben keresnek maguknak irodát. Ezt a lehetőséget ismerte fel az ORCO, így a városközpontban található irodáinak bérleti konstrukcióit ezekre az igényekre alapozva, célirányosan alakította ki. A fizikai környezet rugalmas alakíthatóságán túl, a start up-okra szabott házirendet is kidolgozott. Nemzetközi trend, hogy a start up vállalkozások folyamatos növekedése, átalakulása miatt mindig változnak az igények, amelyeknek meg kell felelni. Hónapokon belül megtöbbszöröződhet a létszám és átalakulhatnak a munkafolyamatok, mindezek nagyfokú rugalmasságot igényelnek az irodaházak bérbeadóitól.

 

Az Orco Property Group nemcsak a területet szabta az új Bérlő igényeire – például külön kerékpártárolót alakított ki – hanem a házirendjét is, hogy a cég dolgozói számára minél inspirálóbb, barátságosabb, otthonosabb környezetet tudjanak biztosítani. Ennek köszönhetően az épületbe 2014-től kisállatokat is be lehet vinni. „Év elején kezdtünk el nézelődni és esetleges új irodát keresni. Ahogy egyre több épületet megnéztünk körvonalazódott a gondolat, hogy teljesen új helyen, új miliőben folytassuk a munkát.” - mondta Dr. Fehér Gyula, a Ustream magyar tulajdonosa, alapítója. „Azt tudtuk, hogy valami különlegesre és egyedire van szükségünk, ahol kedvünkre formálhatjuk a rendelkezésre álló teret, ahol megvalósíthatjuk saját magunkat.” Az Ustream olyan irodabelső kialakítására törekszik, amely megtartja az épület szecesszionista értékeit, de XXI. századi kreatív és inspiratív munkakörnyezetet teremt a cég többnyire fiatal kollégái számára. Az új budapesti iroda kiválasztásán a Robertson Hungary szakértőinek segítségével dolgoztak, akik a bérlőképviseletet látták el a tárgyalások folyamán. „A Ustream csapata nagyon rugalmasan és kreatívan közelítette meg az iroda választás kérdését.

 

Ahogy egyre több épületet néztünk meg, úgy ők is egyre jobban pontosították igényeiket, míg végül az Andrássy úton megtaláltuk a tökéletes épületet. Nem a Ustream az első magyar érdekeltségű start up vállalat, aki az Andrássy utat választotta.” - mondta el Papp Róbert, a Robertson Hungary vezető iroda-bérbeadási tanácsadója. „Nagyon örülünk és megtiszteltetésünkre szolgál, hogy egy ilyen Bérlőt, mint a Ustream, aki öt irodájából - San Fransisco, Los Angeles, Tokió, Szöul és Budapest - több mint 240 szakember közreműködésével 80 millió nézőhöz juttatja el élő video adásait, sikerült megnyernünk. A párosítás tökéletes: egy sikeres, kreatív cég, egy inspiratív, egyedi épületben, amelynek környékén érezhetően pezseg a város. Az épület bérbeadottsága a Ustream beköltözésével eléri a 85%-ot.” - mondta el Vojnár Zinaida, az Orco Property Group értékesítési és marketing vezetője. A Párisi Nagyáruház (közismert nevén: Divatcsarnok) elődje, a Terézvárosi Kaszinó, Petschacher Gusztáv tervei szerint épült 1882-ben. Első átalakítását 1909-ben kezdték el, miután Goldberger Sámuel megvásárolta, hogy francia mintára a kor legmodernebb áruházát alakítsa ki.

 

Az épület a budapesti Andrássy út déli oldalán található, a 39. szám alatt, a Nagymező utca és Liszt Ferenc tér között. Az Andrássy út felé néző homlokzata szecessziós stílusban épült, a Paulay Ede utca felé néző rész neoreneszánsz jegyeket visel. Az ORCO Property Group 2005-ben vásárolta meg az épületet az államtól és újította fel azt a legnagyobb körültekintéssel és értékmegőrzéssel. Az épület első bérlője, az Alexandra Könyvesház 2009. november 10-én nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. A könyváruház az épület földszintjét és első emeletét foglalja el, beleértve a Lotz-termet is. A további 5 szinten „loft” jellegű, világos irodák, az épület tetején pedig egy különleges panoráma kilátást nyújtó tetőterasz helyezkedik el, ahol legkésőbb a jövő év nyarán már kávézó is üzemelni fog, 500 m2-en várva vendégeit, Bérlőit és már a Ustream dolgozóit is.

 

Orco Property Group