Budapest irodapiacán a pénzügyi válság kitörése óta jól látható az a szerepcsere, amely során a fokozatosan egyre kisebb szereplővé váló, az egykor legnagyobb bérlői kereslettel rendelkező pénzügyi szektort a lendületesen fejlődő IKT-szektor cégei váltották fel. Az IKT-szektor 2012 és 2015 között töretlenül növelte a nettó bérbeadások közötti részesedését Budapest irodapiacán, ráadásul a 2015-ös év bérbeadási rekordja nagyrészt Magyarország vezető IKT-cégei, mint a Telekom, az Ericsson és a Nokia jelentős, több tízezer négyzetméteres, új székház-fejlesztéseinek volt köszönhető. Az infokommunikációs cégek leginkább a modern (bár nem feltétlenül újonnan épített), A-kategóriás épületeket keresik, jó technikai adottságokkal. Számukra jellemzően a költségek minimalizálásnál fontosabb a magas színvonalú munkakörnyezet megteremtése.

Míg az óriásvállalatok saját magukra szabott irodaházat építtettek és bérelnek, addig a kisebb, de szintén élvonalbeli infokommunikációs iparágban tevékenykedő és folyamatosan fejlődő (ennek egyik oka a bővülő létszám) cégek inkább egyre nagyobb irodába költöznek.

Kákosy Zsolt MRICS, MBA, az Andrássy Palace üzemeltetésével megbízott CBRE ingatlanvagyon-kezelési vezetője szerint „a technológiai vállalkozások számára a könnyű megközelíthetőség is szempont. Ennek példája a magas presztízsű, belvárosi cégközpont: a CBRE kezelésében álló, 100%-ban bérbe adott Andrássy Palace egyik emblematikus bérlője. A LogMeIn, amely magyar start up-ból világhírű céggé fejlődött, sikeres piaci terjeszkedésével párhuzamosan egyre nagyobb területet bérel az irodaházban. Ebben az iparágban a megfelelő munkaerő megtalálása és megtartása egyre nehezebb, köszönhetően a piacon zajló éles versenynek. A szakemberek megszerzésének és marasztalásának fontos eszköze a világszínvonalúan kialakított és professzionálisan üzemeltett irodakörnyezet biztosítása.”

Varga Judit MRICS, a CBRE Irodaügynökségi vezetője hozzátette, hogy az IKT vállalatok esetében a legnépszerűbb irodapiaci lokációk a központi és nem-központi pesti, a dél-budai és a Váci úti elhelyezkedés. Dél-Buda és azon belül is Lágymányos például az egyik legkedveltebb a technológiai cégek számára. Ilyen például a Petőfi híd budai oldalán álló Science Park, amely hamarosan lehetőséget biztosít a kisebb cégeknek is, akik számára eddig gyakorlatilag nem volt üres terület. Hasonló a helyzet a Nokia által „kinőtt” City Gate irodaházzal is, hiszen a Belső-Ferencvárosban ritkán találni teljes egészében megújuló épületekben üres irodaterületet.

 

CBRE