Budapest vonzó lehet sok befektetőnek
 
2013 harmadik negyedében a CBRE európai hozamindexe 3-5 bázisponttal süllyedt az irodai, kiskereskedelmi és ipari ingatlanszektorban. A három szektor közül az irodapiac hozamváltozása volt a leginkább szembetűnő: a vizsgált városok közel negyedében csökkentek a hozamok, így például Amsterdamban, Dublinban és mindegyik angol vidéki nagyvárosban.
 
A bérleti díjak növekedése is egyértelműen látszik az első osztályú kiskereskedelmi ingatlanok piacán, ahol a városok negyedében volt mérhető a drágulás, kétszer annyi helyen, mint ahol csökkentek a díjak. Az áremelkedés néhány nagy presztízsű kiskereskedelmi piacot is érintett, ilyen volt Párizs, London, Milánó, Isztambul és Dubai is.
 
A bérleti díjak növekedése nem ennyire egyértelmű az irodapiacon, ahol majdnem annyi városban drágult, mint amennyiben olcsóbb lett az irodabérlés. Lefelé mozgó díjak jellemzőek továbbra is Dél-Európa nagyvárosaira, például Rómára és Madridra. A díjak emelkedése elsősorban a kisebb városokra volt jellemző, bár München is drágult, illetve a londoni West End-en a díj átlépte a 100 font/négyzetláb/év-et.
 
„Általánosságban az első osztályú ingatlanok hozamai nagyjából 15 bázispontot estek minden szektorban ebben az időszakban, főleg a központi, nyugat-európai piacokon, de ez Közép-Kelet-Európára is jellemző volt. Budapesten viszont a hozamszint változatlan, így egyre nő a hozamkülönbség a nyugat-európai piacokhoz képest. A bérleti díjak emelkedése továbbra is egyenlőtlen, leginkább a kiskereskedelmi piacon egyértelmű, de arra számítunk, hogy elterjedtebb lesz, amint az európai gazdaságok továbbra is javuló pályán maradnak. A stabil bérleti díjak és az árazásban ismét tetten érhető előny Budapestet jövedelmező célponttá teszik számos befektető szemében. ” – nyilatkozta Borbély Gábor, a CBRE budapesti kutatási vezetője.
 

 

CBRE