Németország továbbra is a második legerősebb piac a kontinensen, a német befektetők és a külföldiek egyaránt növelik a keresletet. Összességében az elmúlt négy negyedévben Németországban 28,4 milliárd eurót fektettek be, és az utolsó 12 hónapban 36 százalékkal nőtt a forgalom.

Svédország (+52,6%) és Norvégia (+103,95) szintén jelentős növekedésről számolhat be az előző negyedévhez képes. Mindkét skandináv piac jelentős aktivitást mutat számos negyedévre visszamenően.

A brit és a francia piac az előző negyedévhez képest zsugorodott, bár az Egyesült Királyságban kötött tranzakciók összege mindössze 6,5 százalékkal volt kisebb. Franciaország (-23,5%) esetében pedig mindig a második félév volt az erősebb, kérdés, hogy ez a trend folytatódik-e 2013-ban is.

 2013 első negyedévében a CBRE adatai szerint a válság által leginkább érintett eurózóna-tagok (Olaszország, Spanyolország, Portugália és Írország) befektetési piacai már fellendülést mutattak, igaz meglehetősen alacsony bázisról indulva. Az idei második negyedévben a trend folytatódni látszik, a négy piacon összesen 2,5 milliárd eurónyi üzletet kötöttek, ami jelentős javulás az egy évvel ezelőtti 1 milliárd euróhoz képest. Főleg Olaszország javított közel egymilliárd eurót, ami két jelentős üzletkötésnek köszönhető. A négy ország ma az európai forgalom 8,5 százalékát adja, szemben a tavalyi év 3,5 százalékos mélypontjával. A 8,5 százalékos részarány egyébként megegyezik az ország-csoport elmúlt évtizedbeli teljesítményével.

Az elmúlt két hónapban jelentős javulás volt megfigyelhető a befektetői hozzáállásban, a befektetők optimistábbak, mint az év elején. Ez komolyabb érdeklődéshez vezetett a dél-európai piacok iránt, és a korábbi évekkel ellentétben több másodosztályú ingatlan vonzza a befektetőket.

„A befektetők ma újra egyre idegesebbek: az amerikai monetáris politika körüli bizonytalanság és az eurózóna megoldatlan problémái elől továbbra is inkább a biztos befektetési eszközökbe próbálnak menekülni. Mivel azonban a kötvényhozamok rekordmélységben tartózkodnak, a konzervatívnak tartott ingatlan egyre inkább újra előtérbe kerül. Különösen a stabil makrogazdaságokkal rendelkező országokban erősödik ez a trend.”   – kommentálta a jelentést Borbély Gábor, a CBRE magyarországi társigazgatója.


 CBRE