Hassay Zsófia, a VI. kerület kormánypárti polgármestere az önkormányzat honlapján közzétett állásfoglalásában megerősítette ezt, és jelezte, a bank olyan, biztos anyagi háttérrel rendelkező befektetőnek akarja értékesíteni az ingatlant, aki a lehető leghamarabb el tudja kezdeni a palota felújítását. Jelenleg négy komoly befektetővel folytatnak előrehaladott tárgyalásokat – tette hozzá.

 

A polgármester álláspontja szerint "a kapott ígéret nem sok", ugyanakkor évek óta először legalább van remény arra, hogy a balettintézet sorsa rövid időn belül így vagy úgy rendeződik. Bármilyen jogszerű megoldás szülessen is, a cél az, hogy "épített örökségünk legszebb darabjai újra régi fényükben pompázhassanak" – írta.

 

Hassay Zsófia arra is kitért, feltett szándékuk, hogy a terézvárosi műemlék épületek állagmegóvásáért, felújításáért mindent megtegyenek, a jog biztosította kereteken belül. Megjegyezte, a fővárossal és a kormányzattal együtt dolgoznak a lehető legjobb törvényjavaslat előkészítésén, amely reményeik szerint egyszer és mindenkorra megakadályozza, hogy az ingatlanokat befektetési céllal megvásárlók figyelmen kívül hagyják a köz érdekeit.

 

A polgármester állásfoglalása szerint a készülő jogszabály minden, a világörökségi területen ingatlant vásárló befektetőt kötelezne arra, hogy belátható időn belül fejlessze, újítsa fel a tulajdonában álló épületet. Ha a beruházó saját hibájából nem tesz eleget a kötelezettségének, akkor első lépésben nagy összegű pénzbírságot szabnának ki, majd a következő körben az állam akár vissza is vásárolhatná vagy kártalanítással visszavehetné az ingatlant. A szankciók a jelenlegi tulajdonosokra is vonatkoznának, azaz a balettintézetet is érintené – emelte ki.

 

A polgármester jelezte, az önkormányzat – miként a korábbiakban, úgy most is – kimondottan szorgalmazta a kapcsolatfelvételt az ingatlanok tulajdonosaival, hogy megismerje szándékaikat, elképzeléseiket, hiszen a legjobb megoldásnak tartja, ha az épületek gazdái végzik el az ígért felújításokat. Az MTI az ügyben kereste a portugál bankot képviselő ügyvédi irodát is, de még nem sikerült elérnie.

 

MTI