Az IFK tagjai abban az irányban tesznek most lépéseket, hogy a lehető legtöbb közfunkciójú épületben legyen ilyen újjáélesztést segítő készülék vészhelyzet esetére. Ezek a járókelők számára is hozzáférhetők lesznek.

„Évente 25 ezer ember kap szívinfarktust, ebből körülbelül 7 ezer halálos kimenetelű. Ezen az arányon szeretne javítani a mozgalmat kezdeményező IFK a maga eszközeivel” – mondja Takács Ernő, az IFK elnöke a programról, amely része a ma először megtartott Ingatlanfejlesztés Napja eseménysorozatnak.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője hozzátette, évente több ezer ember hal meg közterületen; azaz utcán vagy kereskedelmi központokban hirtelen szívmegállás következtében. Az ő túlélésük attól is függ, elérhető-e a közelükben defibrillátor.

„Mivel a szívinfarktusos esetek jelentős hányada kórházon kívül következik be, nagyon fontos, hogy felkészülve óvjuk magunkat és egymást. Döntő fontosságú, hogy minél többen ismerjék és alkalmazzák is az újraélesztés alapvető módszereit” – mondta el dr. Nagy András, a Magyar Nemzeti Szívalapítvány elnöke. Az egyik legfontosabb szempont a túlélési lánc pontos követése és betartása. A túlélési lánc 4 elemből áll:
•    Gyors és szakszerű segélyhívás
•    Alapszintű elsősegély-nyújtási technikák ismerete és alkalmazása
•    Korai defibrillálás akár laikus által
•    Gyors szaksegítség
Az alapítvány egyébként bári számára hozzáférhető, internetes térképes adatbázisban tartja nyilván a harmadik láncszemhez szükséges automata defibrillátorokat az országban. (http://www.mnsza.hu/hirtelen/aed_db_lista.php)

Gyalay-Korpos Gyula, a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének elnöke elmondta, hogy jelenleg 12 bevásárlóközpontban van már életmentő készülék.
Kocsány János, a rendezvénynek helyt adó Graphisoft Park vezérigazgatója, az IFK alelnöke elmondta: az itt álló irodaházak a kezdeményezés hatására már beszereztek egy automata defibrillátor készüléket, és reményét fejezte ki, hogy mind többen kapcsolódnak a felhíváshoz. A működő készüléken a résztvevők megtekinthették annak szabályos használatát.

 

Zempléni Kommunikáció