Az Egyesült Királyságban 11,2 milliárd, Németországban 9,4 milliárd, Franciaországban 3,8 milliárd euró értékben vettek ingatlanokat. Magas a kontinensen kívülről érkező befektetési aktivitás Franciaországban. Régiós szinten a teljes negyedéves befektetési volumen 44%-át ilyen befektetői körnek köszönhetjük, akik nagymértékben a lengyel piacon aktívak. Azonos arányban képviseltetik magukat az európai befektetők, akik 2014 első negyedévében 486 millió euró értékben vásároltak.

A DTZ nemzetközi Fair Value Index (FVI) elemzése azt vizsgálja, hogy mennyire vonzóak a különböző kereskedelmi ingatlanpiacok, mekkora az elérhető becsült hozamszint. A legfrissebb elemzés szerint az index értéke 74, amely minimális emelkedést mutat a 72-vel zárult 2013-as évhez viszonyítva. Az index sávjain a 100-as érték azt mutatja, hogy minden piac alulárazott, míg a 0 a teljes európai piac túlárazottságát tükrözi. Az index mértékéhez szabottan fagyostól,a  forró kategóriáig tart az értékek leírása. A jelenlegi állapot szerint több az alulárazott piac Európában. A DTZ elemzői ebben az évben csökkenésre számítanak, de 2016 elejéig nem várható, hogy az index 50 alá süllyedjen.

Kezd visszatérni az érdeklődés a perifériás országok iránt, a spanyol, ír és olasz piacok összesen 2,6 milliárd euróval duplázták az egy évvel ezelőtti szintet. A javuló gazdasági mutatók és rekord alacsony államkötvény hozamok vonzó árazást eredményeztek a spanyol és olasz ingatlanpiacokon. Írország még mindig a legjobb ár-érték arányú piacok közé tartozik, az erős kereslet és a kiéleződő verseny azonban más országok irányába tereli a befektetői figyelmet.

Ezzel szemben az északi országok és a CEE régió gyengébben teljesítettek. A CEE piacokon 20%-ot esett a tranzakciós forgalom egy év alatt.  Összesen 1,1 milliárd értékben vettek ingatlanokat az első negyedév során, ez a teljes európai befektetési volumen csupán 3,4 %-a. A CEE régió piacai a FVI elemzés szerint többségben a „forró” kategóriába tartoznak. 8 piacon az elérhető becsült hozam magasabb, mint a befektetők által elvárt hozam, megtérülés. 4 piac „meleg-nek” számít, köztük a budapesti iroda és ipari, illetve a prágai és varsói irodapiac, ami a befektetők számára már vonzó ár-kockázat arányt képviselő piacokat jelenti. 2013 első negyedéve óta nem történt jelentős változás a besorolásban, 2012-ben ezzel ellentétben számos piac tartozott a „fagyos” kategóriába.


A helyi befektetői kör Lengyelország kivételével szinte minden CEE piacon erősödött az évek során. A régióból Lengyelország továbbra is kiemelkedően teljesít, az első negyedév rekord tranzakciós volument hozott 800 millió euróval, amely a teljes CEE tranzakció 72%-át tette ki.  A legtöbb piacon az iroda és kiskereskedelmi ingatlanok a legkeresettebbek, de várhatóan néhány nagyobb logisztikai tranzakció az év folyamán emeli ennek a szektornak a részesedését is.

Magyarországon a befektetői aktivitás növekedni látszik a korábbi években tapasztaltakhoz képest. Mind befektetői, mind végfelhasználói oldalról egyre több, az ország politikai és gazdasági stabilitására vonatkozó vélemény hallható. A pozitív jövőkép egyik kiváltó oka a stabilizálódó irodapiac, amit 2012 harmadik negyedévétől kezdődően folyamatosan csökkenő üresedési ráta jellemez. Ennek legfőbb okai, hogy kevés új projekt indult el ebben az időszakban, viszont az új bérbeadások, bővülések és a kevesebb visszaadott bérlemény megközelítőleg 66,000 m2 nettó abszorpciót eredményezett 2013-ban és az első negyedév során is pozitív tartományban maradt.

A DTZ befektetési igazgatója, Lindwurm György kiemelte: „A Magyarország iránt érdeklődő befektetők között már kezdenek megjelenni a válság előtt aktív, nagy nemzetközi ingatlanalapok is, igaz még nagyon konzervatív befektetési politikával és visszafogott elkölthető pénzmennyiséggel. Ezért idén továbbra is azt várjuk, hogy a legtöbb tranzakciót a korlátozott számú helyi befektető fogja lezárni, akik között vannak frissen indult új ingatlanalapok is. A fentieken kívül nagy részarányt képviselnek még a magyar piacon a nagyobb hozzáadott értéket kereső, magasabb kockázatot vállaló szereplők, illetve az előbbieknél még kedvezőbb árazást kereső opportunista befektetők is.”


 

DTZ