Az indexben foglalt négyzetméter árak nem kötelező érvényűek, de a hivatal honlapján megtalálható adat megkerülhetetlen hivatkozási alap az ingatlanközvetítők és vevők számára. A soron következő index január végével esedékes.

Nagy Zoltán, a 2007 óta működő, bécsi ingatlanok értékesítésére specializálódott Bécsi Ingatlanok vezetője szerint túl korai még arról nyilatkozni, hogy mennyire fognak az eladók illetve a vevők az árindexhez alkalmazkodni, azokat betartani.
- Egy biztos - vallja az ügyvezető - ez az intézkedés az átláthatóságot segíti, ami mindkét félnek kedvez, mindkét fél érdeke. Érvelési alapot ad arra vonatkozóan, hogy az ingatlanok valós árban keljenek el, illetve hogy a kereslet és kínálat találkozzon.

Az árak megfékezésének oka, hogy a 70-es évek végétől folyamatosan emelkedett, az elmúlt 10 évben pedig a duplájára nőtt a lakóingatlanok ára Bécsben. Michael Pisecky, a bécsi Ingatlan- és Vagyonkezelő Kamara elnöke szerint a pénzügyi válság óta több fázison ment át az ingatlanpiac. Az első fázisban az ingatlanokat drágábban értékesítették a lakáshirdetésben szereplő eladási árnál, míg a második fázisban a kereslet és kínálat, az eladási ár tekintetében összhangba került. A harmadik fázis az eladók árelvárásai növekedését hozta, a jelenlegi fázisban pedig normalizálódni látszódik a helyzet az elmúlt évekhez képest.
Nagy Zoltán szerint a bécsi ingatlanpiac jelenleg kiegyenlítődni látszik, lassú értéknövekedést mutat és a következő években is erre lehet számítani.

A bécsi és a budapesti ingatlanpiac között az alapvető különbség, hogy míg a bécsiek nem rendelkeznek lakástulajdonnal, és 65-70%-uk bérelt lakásban lakik, addig Magyarországon 90% feletti a lakástulajdonnal rendelkezők aránya.
Bár a válság inkább a lakásbérlés fellendülését hozta itthon a lakástulajdonlás kárára, ez a szám még mindig jóval magasabb az európai átlaghoz képest. Tovább színesíti a képet, hogy az osztrákoknál nemcsak az Európai Unióban, de az egész világon is az egyik legalacsonyabb a lakástulajdonnal rendelkező háztartások aránya.


További különbség az átláthatóság, hiszen míg a bécsi adásvételi árak mindenki számára hozzáférhetőek, addig az itthon eladott illetve megvásárolt lakások ára nem publikus. A szomszédoknál a bécsi Földhivatal digitálisan tárolja milyen áron jutottunk az adott ingatlanhoz. A 1999 előtti árakat pedig nyomtatott dokumentum formájában nézhetjük meg. Bár Magyarországon volt kísérlet, hogy mindenki számára elérhetővé és transzparenssé tegyék a Földhivatal adatait, az ingatlan adásvétel során kötött szerződések, és azok adatai továbbra is csak az eladó illetve vevő számára ismertek.   

 

Mindspace