Idén a befektetési volumen meghaladhatja az 1,2 milliárd eurót, ami javuló tendenciát mutat a március végi zord várakozásokhoz képest, de továbbra is jelentős visszaesést jelentene az elmúlt három évre jellemző aktivitástól. Jövőre azonban a piac jobb évet vár az ideinél: a CBRE mostani felmérése alapján minden ötödik befektető szerint akár a tavalyi évnél is jobb lehet 2021. Az legerősebb érdeklődés az iroda- és ipari ingatlanok terén várható, az utóbbi szektor látványosan magasabbra került a befektetők prioritási listáján.

Erősödött pesszimizmus, de az optimisták vannak többségben

A CBRE ingatlanbefektetői hangulatfelméréséből kiderült, hogy júliusban is bizonytalanság és eltérő hozzáállás uralkodik a befektetők között. A válaszadók 37 százaléka szerint befektetési kilátásaik júliusra már valamivel pozitívabbak, mint márciusban voltak, azonban 32 százalékuk kissé rosszabbnak értékelte ugyanezt. A szélsőségesebb megítélések is gyakoribbak, mint tavaly, mivel a válaszadók közel ötöde sokkal jobbnak vagy rosszabbnak látja a piaci helyzetet, mint márciusban – a tavalyi felmérés során ilyen erős véleményt szinte senki sem fogalmazott meg. Bár az olló jelentősen szűkült, a válaszok felével továbbra is a pozitív várakozás van többségben, míg a résztvevők 39 százaléka pesszimista a tavalyi 7 százalékos arányhoz képest. “A felmérésünk alapján összességében a pozitív szemlélet dominál, a résztvevők fele javuló képet lát. Ehhez hozzájárul, hogy gazdasági szempontból túl vagyunk a mélyponton. Azonban a folyamatosan változó helyzet okozta bizonytalanság a befektetőkre is hatással van.” - tette hozzá Kibédi Varga Lóránt, a CBRE Magyarország ügyvezető igazgatója.

Idén befektetési visszaesés, jövőre felívelés

A magyarországi befektetői közösség várakozásait átlagolva 2020-ban tavalyhoz képest körülbelül 30 százalékkal, 1,2 milliárd euró köré eshet az ingatlanbefektetési volumen. Azonban 2021-ben javulás várható, mivel a megkérdezettek 20 százaléka szerint ekkor elérheti a 2019-es szintet (1,72 milliárd euró) és 17 százalékuk szerint még a 2 milliárd eurót is meghaladhatja. Kibédi Varga Lóránt szerint “2021 igen sűrű év lehet a piaci szereplők számára, hiszen több nagyobb volumenű tranzakció a vírus okozta válsághelyzetre tekintettel lassabban halad vagy halasztásra kerül. Továbbá az idei év második felétől jelentős új aktivitásra is számítunk, ezen tranzakciók nagy része 2021-ben fog zárni, tovább emelve a jövő évi forgalmat.”

Sokan vennének, de lesz, aki eladna?

A befektetők jelentős része jelezte, hogy jelenleg is aktív, eladói és vevői oldalon egyaránt 30-30 százalékban. A kivárók 60 százaléka még idén, 20 százaléka jövőre tervez befektetni, konkrét eladási szándékot azonban kevesen mutatnak. A kivárók közel 60 százaléka bizonytalan egy eladás időzítését illetően vagy egyáltalán nem tervez eladni. Az eladói oldal bizonytalansága adódhat a kiskereskedelmi és hotel szektor nehézségeiből, hiszen itt várhatóan jóval hosszabb ideig, akár 12-18 hónapig is eltarthat a stabilizálódás.

Stabil irodapiac, szárnyaló ipari ingatlanok

A nemzetközi befektetők körében különösen látszik a korábban népszerű bevásárlóközpontok és hotelek iránti érdeklődés visszaesése, de a belföldi piaci szereplők is inkább iroda- és ipari ingatlanokat keresnek. Az iroda szektor változatlanul az első számú preferált befektetési célpont, a befektetők hasonló arányban keresnek újépítésű és felújítási potenciállal rendelkező objektumokat. Az ipari szektor szerepe eközben látványosan erősödött, mivel idén a válaszok 36 százaléka szerint preferált befektetési célpont, ami több mint duplája a tavalyi számnak. Az erősödő keresletnek az elérhető ipari ingatlanok szűkössége szabhat gátat, ami felárazódáshoz is vezethet.

“A külföldi tőke beáramlását sajnos gátolták az utazási korlátozások. Egyértelműen látszik, hogy azok a befektetők, akiknek repülőre kell szállniuk egy-egy ingatlantranzakció lebonyolításához, többnyire otthon maradtak és egyelőre felfüggesztették a tranzakciók véglegesítését. Ugyanakkor a hazai tőke mindvégig aktív maradt, és most már a közelebbi országokból is egyre több befektető érkezik.” - tette hozzá Kibédi Varga Lóránt.

Sok befektető olcsóbb lehetőségekben bízik

A CBRE megkérdezte az ingatlanpiac legbefolyásosabb szereplőit arról is, hogy milyen prémium irányadó hozamszintekre számítanak egy éven belül. A konszenzusos előrejelzés szerint a nagy nyomás alatt lévő bevásárlóközpontok és szállodák piacán további 25 valamint 40 bázispontos hozam emelkedés várható, azaz csökkenő eszközárakkal számolnak, míg az iroda- és ipari ingatlanok piacán lényegében változatlan árazást jósolnak.

Ingatlanbefektetési Kilátások 2020

A CBRE Magyarország minden évben elvégzi azt a kutatását, amelyben a hazai és regionális ingatlanpiac szereplők (ingatlanfejlesztők, finanszírozó bankok, befektetők, alapok) válaszolnak a szektor helyzetével kapcsolatos és a 2020-as kilátásaikra vonatkozó kérdésekre. A kutatás alapjául szolgáló kérdőívet közel 70 személy töltötte ki, melynek 40 százaléka magyarországi, 32 százaléka CEE régiós, 23 százaléka pedig nemzetközi szintű szereplő. A kutatást minden évben elvégzi a CBRE Magyarország, jellemzően áprilisban, amikor is az összehasonlítás mindig a megelőző évhez kötődik. Idén a járványhelyzet miatt a 2020 márciusi és a 2020 júliusi befektetési kilátások kerültek összehasonlításra.

 

CBRE