A már hatodik éve megrendezésre kerülő verseny a világ egyik legmeghatározóbb fotós megmérettetése is egyben, amelyre idén rekordszámú, 12.500 felvétel érkezett, 118 országból - a Chile-i tengerparttól a szaúdi sivatagig, Magyarországról 350 pályaművet küldtek a CBRE által kiírt pályázatra, amelynek fődíja egy luxus szafari fotó-expedíció.

 
1. hely: „Jól néz ki a munkában”, Hongkong
A 2013-as év legjobbja Mark French egy magányos mozdonyvezetőt ábrázoló fotója lett, amely a Hong Kong-i zsúfolt reggeli forgalomban ragadta meg a pillanatot.

 
2. hely: „Légyszem”, Szingapúr
A második helyezett brit Glenn Surtees szintén reggel fotózott nyertes képe egy munkást mutat, aki egy szingapúri színház tetejét ellenőrzi.
 

3. hely: „Bevetésen”, Lisszabon
A harmadik díj Rui Pedro Moura Barbosa Diasé lett: a fotón portugál tűzoltók láthatóak munka közben.

 
Különdíj: „Vonatra várva”, Budapest
További 24 díj járt a nap egy-egy órájának legjobb pillanatáért, amelyek közül a 22:00 órai díjat a magyar Harsányi András nyerte „Vonatra várva” pályázatával.

 
Diákverseny győztese: „Metróra várva”, New York City
A versennyel párhuzamosan 1.236 diák is jelentkezett fotóival. Idén a King’s College London tanulója, Tom Pepper nyert „Metróra várva” fotójával, amelyet a New York-i metróban készített.

 
„Az idei verseny rekordszámú fotóst vonzott, akik mindannyian kimagasló alkotásokkal jelentkeztek – ez pedig nem kevés fejtörést okozott a bíráló bizottság tagjainak, ám abban mindenki egyetértett, hogy a brit Mark French kimagaslóan fotózott. A verseny a nagyvárosi lét kirakata: elénk tárja a világ városainak sokféleségét és szépségét egyaránt.” – nyilatkozta Michael Strong, a CBRE európai vezérigazgatója

 

 
CBRE