1. Jó kapcsolatok a kezdetektől


Adrian Karczewicz, a Skanska CEE tranzakciós igazgatója azt vallja, hogy a jó üzleti kapcsolatok és a bizalom kiépítésének alapja a befektetők nyílt és barátságos megközelítése. „Év elején rendszerint felkeresem a potenciális vevőket, és elbeszélgetek velük. Ezek a látogatások segítenek abban, hogy felmérjem a vevők elvárásait, igényeit és adott érvre tervezett beruházási stratégiáit. Egyidejűleg lehetőségem nyílik arra, hogy bemutassam a vevőknek a cégünk működési területének számító, kiemelkedő lehetőségekkel kecsegtető közép- és kelet-európai piacot, tájékoztassam őket értékesítési terveinkről, és további együttműködést ajánljak számukra a Skanskával. Nagyra értékelünk minden hosszú távú együttműködést a befektetőkkel, hiszen ezek a kapcsolatok visszaigazolják munkánk minőségét és vevőink pozitív tapasztalatait” – mondta Karczewicz.

 

2. Gyors és zökkenőmentes tranzakciók


A Skanska célja, hogy a projektre vonatkozó marketing tevékenység megkezdésétől számított hat hónapon belül megkösse az üzletet. Annak érdekében, hogy a befektető partnerek részére az eljárás hatékony és egyszerű legyen, a cég elvégzi az épület alapos és részletes értékbecslését, amit vállalaton belül előzetes átvilágításnak (due diligence) nevezünk. Ezt az átvilágítást külső szaktanácsadók végzik, ami garantálja, hogy független fél alkot véleményt az ingatlan műszaki dokumentációjáról és jogi helyzetéről. A szakszerűen előkészített tranzakcióhoz egyaránt fontos a dokumentációk gondos kezelése, a szükséges engedélyek megszerzése, a kellő szaktudás biztosítása valamint a hivatali ügyintézés alapos ismerete.

3. Piac és hozam


„A legnagyobb potenciállal rendelkező és a legjobb fizetőképességű piacokat választjuk ki annak érdekében, hogy nyereséges terméket tudjunk adni vevőinknek. A közép- és kelet-európai térségben eszközölt befektetések gyakran magasabb megtérülést biztosítanak, mint a nyugat-európai országokban történő beruházások. Széles körű piaci tapasztalataink alapján kijelenthetjük, hogy a legkedvezőbb irodaépületi hozamok a lengyel vidéki nagyvárosokban, pl. Lotzban és Katowicében (7,5% körül), Krakkóban és Wroclawban (6,25%), valamint Bukarestben (7,5%) és Budapesten (7%) érhetők el. A Varsóban és Prágában megfigyelhető szerény hozamcsökkenés (körülbelül 5,5%) ellenére a befektetők továbbra is ezeket az ’érett’ piacokat részesítik előnyben” – mondta Adrian Karczewicz.

4. A termék minősége


Egy projekt kiválasztásánál az épület műszaki paraméterei, mint pl. a föld alatti szintek és a tetőszigetelés minősége nagyon fontosak. A LEED tanúsítványokkal alátámasztott jó tervezés és minőségi kivitelezés biztosítja a vevőt arról, hogy nem kell az ingatlanba komoly tőkét beruháznia az üzemeltetés alatt. „A felvonók és a hatékony szellőztető rendszerek szintén nagyon fontosak. Érdemes áldozni ezekre a területekre még akkor is, ha ezzel kisebb irodai területhez jutunk. Nagyon fontosak továbbá az irodai terület kihasználását és a dolgozók kényelmét befolyásoló tényezők. Ide tartoznak a következők: BMS (épületfelügyeleti rendszer), álmennyezetek és álpadlók, vízszigetelés, nappali fényt biztosító rendszerek és az egy főre jutó friss levegő m3 mennyiségének növelése” – tette hozzá Adrian Karczewicz.

 

5. Magas bérbeadási arány


A vevők nem akarják azt a kockázatot vállalni, hogy egy ingatlan megszerzése után bérlőket keresnek, inkább olyan épületeket részesítenek előnyben, amelyek hamarosan akár teljesen megtelnek bérlőkkel. Ha egy épület megvásárlásának időpontjában alacsony a bérbe vett terület aránya, akkor a Skanska a fennmaradó területre minimum három éves bérleti szerződés aláírásának lehetőségét ajánlja fel a befektetőnek. A magas bérbeadási aránynak köszönhetően a vevő hosszú távra nagy pontossággal megbecsülheti a befektetés megtérülési mutatóját (ROI). Ezért az új bérlők megszerzése döntő fontosságú és ezt jó előre – akár már az építési munkák megkezdésekor – el is kell kezdeni. A Skanska szorosan együttműködik az üzleti szolgáltató szektorban tevékenykedő cégekkel, és a befektetőket nem kell meggyőzni arról, hogy ez a szektor nagy növekedési lehetőségekkel kecsegtető, jó bérlő lehet. A legutóbbi ABSL jelentés  szerint a külföldi cégek több mint 15 évvel ezelőtti megjelenésük óta már több mint 1000 SSC/BPO/ITO  központot hoztak létre a közép- és kelet-európai régióban. Ez a szektor 335 000 szakembert foglalkoztatott 2015 I. negyedévében. A McKinsey & Company szerint a következő tíz évben a szektor tovább bővül és 850 000-1 050 000 munkalehetőséget fog biztosítani. Ez azt jelenti, hogy az irodaépületekre vonatkozó igény folyamatosan nő, ami a közép- és kelet-európai régió fővárosaiba és vidéki nagyvárosaiba vonzza a fejlesztőket és – ennek eredményeképpen – a befektetőket is.

A Skanska Property Hungary 2016 szeptemberében adja át legújabb, még építés alatt álló, A kategóriás, LEED Gold előtanúsítással rendelkező irodaépületét, a 26,200 m2 bérbe adható területet kínáló Nordic Light-ot. “Bizakodóak vagyunk a bérbeadást illetőleg, a tárgyalások jelenlegi állása szerint az év végére az épületet 100%-ban bérbe tudjuk adni.  Ami az eladást illeti, a befektetők máris nagy érdeklődést mutatnak a projekt iránt, és számításba veszik az általános piaci növekedést is. Hiszünk benne, hogy ezáltal, egy versenyképes piaci vételárat tudunk elérni. – mondta Marcin Łapiński, a Skansa Property Hungary and Romania ügyvezető igazgatója.

 

Skanska