Ami az orosz-ukrán konfliktus Európára és a régiós ingatlanpiacára gyakorolt hatását illeti, elenyésző többség szerint a helyzet romlani fog és komoly következményei lesznek az uniós gazdasági kilátásokra.


Budapest a legnépszerűbb

A portfolio.hu CEE Property Forum konferencia közönsége körében végzett felmérés szerint a válaszadók közel 40 százaléka Budapesten fektetne be a régiós fővárosok közül. Ez köszönhető talán annak is, hogy Budapest most kiváló lehetőséget kínál az ingatlanbefektetők számára; alacsony kockázat, alacsony árak, növekvő gazdaság. 
 

A humántőkén múlik minden 

A nyitóelőadást tartó Polster Tamás MRICS, a DTZ vállalati tanácsadás üzletágának igazgatója (EMEA) "Közép-Európa mint üzleti desztináció" című vitaindító beszédét azzal a kijelentéssel kezdte, hogy a régió újra felkerült a térképre. Polster szerint az egyes befektetési típusokat nem lehet összehasonlítani, így nem jelenthetjük ki egyértelműen, hogy egy adott időben melyik ország a legvonzóbb a régión belül.


A szakember szerint a 2000-es évek eleje óta az erőforrások optimalizálása vezérli a cégeket üzleti lokációjuk kiválasztása során. Alacsony, jól képzett munkaerőt keresnek, amit a régióban könnyen megtalálhatnak, kiemelte, hogy most először Bulgáriában és Romániában alacsonyabbak a bérek, mint Kínában. Ez az időszak Polster szerint jelenleg is tart, de reméli, hogy hamarosan az innováció fogja vezérelni a lokalizációs döntéseket. Ezt alátámaszthatja, hogy egy globális felmérés szerint az EMEA régióban és Ázsiában a vezérigazgatók ilyen típusú döntéshozatalakor már most a humántőke az elsődleges szempont. Ez alapján azonban - globális szinten - a KKE régió nem áll jól a diplomások relatíve alacsony száma miatt, kivéve Lengyelországot, ahol folyamatosan fejlesztik az oktatási rendszert.


Az alacsony nominális költségek ellenére a kis- és középvállalkozások többsége nem engedhet meg magának régiós irodabérletet. Az ilyen vállalkozások azonban Polster szerint kulcsfontosságúak az ingatlanpiac jövőbeli fejlődése szempontjából, sőt, fontosabbak, mint a külföldről beáramló tőke.


Van okunk félni az orosz-ukrán konfliktustól? 

A nyitóbeszédek után az orosz-ukrán konfliktus Európára és a régiós ingatlanpiacra gyakorolt hatásáról esett szó. Michael Smithing FRICS, a Colliers International zöld tanácsadási üzletágának vezetőjének első kérdése az volt, hogy Oroszország veszélyt jelent-e a régióra, elszívhatja-e az ide célzott befektetéseket? Robert Mayhew FRICS, a Cushman & Wakefield oroszországi ügyvezető igazgatója úgy véli, hogy bár a válság előtt egy rövid ideig ez nem így volt, de ma a közép-európai országok nem tartoznak egy régióba Oroszországgal.
A megkérdezettek közül valamivel többen gondolják úgy, hogy a helyzet romlani fog és komoly következményei lesznek az uniós gazdasági kilátásokra, míg némileg kevesebben biztosra veszik a megegyezést Oroszországgal. Nem elhanyagolható azoknak a száma sem, akik úgy vélik, a keleti konfliktus nem lesz hatással a régiós ingatlanpiacra.

 

 

 

Zempléni