- Önök félévente bejelentenek egy újabb fejlesztést, miközben a piac állni látszik. Mit tudnak, vagy miben bíznak?
- Ha egy szóval akarnám leírni a „titkunkat”, akkor az a flexibilitás lenne, ami mind a hat – tervekben szereplő, illetve már megvalósult – épületünkre jellemző. Az ügynökségekkel együtt azon dolgozunk, hogy a lehetséges nagy bérlők jöjjenek el hozzánk már akkor, amikor még csak a fejlesztési telek áll a rendelkezésünkre. Ha együtt találjuk ki, hogy mi lenne az ideális megoldás a számukra, akkor képesek vagyunk olcsóbban üzemeltethető és valóban egyénre szabott épületet emelni. Ebben rengeteg befektetett munka van, de sokéves tapasztalatom birtokában állítom: megéri 2-3 évre előre gondolkodni.


- A built-to-suit épületek mind a bérbeadónak, mind a bérlőnek sok szempontból előnyösek, de mi történik akkor, ha a GE a bérleti szerződés lejártát követően nem hosszabbít? Mit kezd az Atenor az egyedileg kialakított irodatömbökkel?
- Egyrészt tízéves periódusról beszélünk, ami biztonságot jelent a számunkra is. Másrészt a racionális gondolkodás a tervezésben is tetten érhető: igaz, hogy a most átadott „C” épület 18 200 négyzetméterét a pincétől a padlásig kibérelte a GE, de amennyiben ez egyszer szükségessé válik, az egyes szinteket - 2700, illetve 2800 nm-ről beszélünk, a teraszoktól függően – akár nyolc, jól megközelíthető és egymástól teljesen elszeparált részre is fel tudom osztani. Tehát összesen akár 48 bérlő találhat magának a Váci Greens „C” épületében első osztályú irodát. 


- A megnyitó beszédében egy olyan campusról beszélt, amely a teljes elkészültekor hat épületet foglal majd magába. Eddig „csak” ötről volt szó.
- Most adtuk át a „C” épületet. Jól haladnak a „B” tömb munkálatai is, melynek befejezése 2016 első felében várható. Időközben a Váci Greens belga tulajdonosa, az Atenor Group az eredeti terveket kibővítve, most június elején megvásárolta a Fiastyúk és Madarász Viktor utca sarkán található telket is, ahová a Váci Greens „F” épületét tervezi felépíteni. Az új beruházással az irodakomplexum bérbe adható területe 135.000 négyzetméterre nő majd.


- Mikor kezdik a „D” épületet?
- Amint a „B” épület töltöttsége elér egy bizonyos szintet. A most folyó tárgyalások alapján optimista vagyok: az év végéig gyakorlatilag biztosan bérbe tudjuk adni. Ezt követőn kezdjük a „D” épületet. Az építési engedélyekkel jól haladunk, várhatóan júliusban már a kezünkben lesz. 


- A területnek otthont adó XIII. kerület polgármestere, Tóth József minden hasonló avató rendezvényen elmondja, hogy az általa vezetett önkormányzat mindenben segíti a beruházókat. Visszaigazolja ezt?
- Úgy alakult, hogy az elmúlt 20 évben - egy-két kivételtől eltekintve -, mindig itt, a kerületben dolgoztam különböző fejlesztéseken. Valóban olajozottan mennek a dolgok, az eljáró hatóságokkal, a főépítésszel kialakított személyes kapcsolatok megfelelő alapot jelentenek a korrekt szakmai munkához. 


- Mi gondol arról a vélekedésről, hogy a Váci út mára túlfejlesztetté vált?
- Budapesten nagyjából 3,2 millió nm iroda áll rendelkezésre, amiből 1 millió van itt. De hogy ez buborék lenne, ami egyszer csak kidurran? Butaság. Ha elindul a Westendtől kifelé, valóban sok épületet talál, de ami ebből igazán korszerű, az maximum 10, esetleg 15 ház. 


- Túl az erkölcsi értelemben vett avultságon, mit nem tudnak a többi épületek?
- Sok esetben nincs bennük igény szerint osztható nagy, egybefüggő vízszintes felület, és relatíve drága az üzemeltetésük. Ezek az esetenként húsz éves házak nem rosszak, de a rendszerváltás utáni nagy boom idején még nem volt elvárás az, amit ma tud az építészet és az épületgépészet. Az ingatlanpiaci válságnak kedvező hatásai is vannak. Ilyen például az, hogy a modern technológiák könnyebben hozzáférhetőek. A „C” épület esetén a talajhőhasznosítási rendszert fele annyiért kaptuk meg, mint amennyibe egy hasonló berendezés 2010-ben, az „A” épület kivitelezésekor került volna. Mindez olcsóbb üzemeltetést jelent: A „C” és „B” épületek esetében például talajhő hasznosításával a számítások szerint évente várhatóan 7-8 hónapon át nem kell külső energiát igénybe vennünk sem a fűtéshez, sem a hűtéshez. 


- Ebből a bérlők is profitálnak?
- A működő épületek esetén már vissza is utaltuk nekik azt az összeget, amit az előzetesen kalkuláltnál olcsóbb üzemeltetési költségnek köszönhetően megtakarítottunk. 


- Az eredmények valóban látványosak, de mire egy avatóünnepségig eljutnak, elég sok stressz érheti. Ön viszont nem látszik megviseltnek.
- Karbantartom magam. Kisebb-nagyobb rendszerességgel futok, és talán a hozzáállásom is segít: a fejlesztéssel járó munka, a váratlanul felbukkanó nehézségek nem fárasztanak, inkább inspirálnak. 

 

 

irodakereso.info