A régióban és hazánkban is folyamatosan növekszik a bérlők érdeklődése a környezettudatos irodaházak iránt. A bérlők számára egy ilyen irodaház direkt gazdasági előnyökkel is jár, hiszen a környezettudatos épület fenntartása jelentősen költséghatékonyabb, így ez a bérlőknek is megtakarítást jelent a bérleti és üzemelési költségekben.

„Az Union Investment Real Estate GmbH tulajdonában álló Krisztina Palace Irodaház elnyerte a BREEAM in Use „Very Good” minősítést két kategóriában is: az épület (Asset), illetve az üzemeltetés (Building Management) tekintetében is. Örömünkre szolgál, hogy a Krisztina Palace Irodaház minimális beruházással, önállóan megállta helyét, s ilyen jó eredménnyel felelt meg a világ egyik vezető környezettudatos épületminősítő rendszere szigorú követelményeinek” – nyilatkozta Temesvári Zsolt, az AIG/Lincoln vezető ingatlan-kezelője. Az AIG/Lincoln Magyarországon úttörő szerepet vállalt a környezettudatos épületek meghonosításában, hiszen a The Quadrum irodaház már az épület tervei alapján megkapta az akkor még újdonságnak számító BREEAM* ’Very Good’ besorolást.
Temesvári Zsolt hozzátette: „A környezetvédelmi minősítés egyben a gazdasági hatékonyság mércéje is, hisz a létesítmény fenntartása kevésbé költséges, így az irodát bérlő vállalatok számára jelentős megtakarítás érhető el az irodabérleti és üzemeltetési költségek terén. Középtávú terveink között szerepel egyébként a minősítés szintjének továbbfejlesztése, azaz az épület legmagasabb, "Excellent" kategóriába léptetése.”

Az első épületminősítési konzultációs ülések 2014. nyarán kezdődtek, ezért mondhatni fél év alatt sikerült megszerezni a minősítést. Idő- és költségigényes fejlesztéseket szerencsére nem kellett végezni, mert az épület viszonylag új építésű (2010-ben adták át) és eleve korszerű, energiatakarékos és környezetbarát technológiákkal épült. Legjobban a Környezetszennyezés- és Hulladékkezelés kategóriában szerepelt az épület, de kiváló eredményt ért el a Közlekedés témakörben is. Nem árvíz-veszélyeztetett az épület, és a hulladék- és szemét kezeléséről olyan környezetbarát és költséghatékony megoldások segítségével gondoskodnak, mint a komposztáló, vagy az újrahasznosító gyűjtő. A jövőben a földvíz/esővíz használata, illetve az alternatív vagy megújuló energiaforrások/szolgáltatók igénybe vétele is tervbe került. A Building-In-Use értékelés hatására az üzemeltetés már jelentősen javított a bérlőkkel folytatott kommunikáción is.

 
A Krisztina Palace Buda központjában található, és Budapest egyik legikonikusabb, legmodernebb A kategóriás irodaháza 18.000 nm bérbeadható területtel. Az épület a magas minőségi kialakításának és hatékony elrendezésének köszönhetően nagynevű nemzetközi bérlőknek adott új irodát az elmúlt 12 hónapban: Emirates, Mazars, Innodox Technologies. Az Emirates a második európai Ügyfélkapcsolati Központját nyitotta meg a Krisztina Palace-ban 3.000 nm-en. A Mazars az 1.200 nm-es új irodáját a modern technikai lehetőségek miatt bérli a házban. Az Innodox Technologies, aki újszerű dokumentációs megoldások IT hátterének biztosításával foglalkozik, egy régebbi épületből költözött a Krisztina Palace 510 nm-es irodájába, a tulajdonos rugalmas hozzáállásának és az inspiráló környezetnek köszönhetően. A bérbeadási tárgyalások szerencsére idén is sikeresen folytatódtak, és a tulajdonos további nagynevű bérlőkkel tárgyal az üresen maradt 6.500 nm-es területre. Töretlenül bízunk a következő hónapok sikereiben, hogy új bérlőket és új beköltözőket köszönthetünk a Krisztina Palace-ban.
David M Johnston MRICS, a Cushman & Wakefield budapesti irodavezetője elmondta: ’Nem kérdés, hogy a Krisztina Palace az elmúlt 12 hónap egyik legsikeresebb irodaháza Budán és mivel jelenleg is bíztató tárgyalásaink vannak, remélem, hogy hamarosan újabb aláírásokról tudok beszámolni. A bérlői piac újjáéledni látszik a budapesti piacon, így a Krisztina Palace-hoz hasonló kiváló épületekben tovább élénkül majd az érdeklődés és a bérlők minőségi irodaterület iránti kereslete.”

 

Cushman