A CBRE jelentésében a londoni West End szerepel első helyen, mint legköltségesebb piac, ahol az éves irodabérleti költség 2949 dollár/m2. A második Hongkong, ahol az éves díj 2698 dollár/m2, majd Peking két városnegyede (2129 és 2039 dollár/m2) következik, végezetül Moszkva (1777 dollár/ m2). Az első osztályú irodák bérleti költségének változása tükrözi, hogy a világgazdasági helyzet fokozatosan javul. Globálisan az árak évről-évre 2,5%-al emelkednek, kiemelkedő az amerikai kontinens (több mint 4,1%), és az ázsiai és csendes-óceáni térség (több mint 2,8%). Ezalatt az EMEA-térség (Európa, Közel-Kelet és Afrika) lényegében stagnál, 0,3%-os éves növekedéssel.
 
„Várakozásaink szerint a világgazdasági helyzet javulása folytatódik, ami rövidtávon az elérhető területek további csökkenését okozza.” – nyilatkozta Richard Barkham, a CRBE vezető közgazdásza. „Így az bérlet díjak folytatódó emelkedésére számítunk, amely a bérlők alkupozícióját tovább korlátozza.” A döntések során a méret és helyszín mellett egyre inkább előtérbe kerül technológiai felszereltség, a minőség és a rugalmas térelrendezés biztosítása a bérlők számára, akik adott költségek mellett igyekeznek növelni termelékenységüket. A CRBE világszerte 126 irodapiacon követi nyomon a bérleti költségek alakulását. Az első ötven legdrágább helyszínből húsz az EMEA, húsz az ázsiai és csendes óceáni, tíz pedig az amerikai térségben található.
 

Európa, Közel-Kelet és Afrika (EMEA)
Az euróövezetetben a lassú gazdasági fellendülés visszatartotta a bérlőket, ez a bérleti díjak stagnálásához vezetett a legtöbb jelentős európai piacon. A régióban a prémium irodák bérleti költségének 0,3%-os növekedését elsősorban az Egyesült Királyságbeli városok, a skandináv térség, és a dublini irodapiac erősödése generálja. A leggyengébben teljesítő terület Közép-Európa, például Varsó (1,6%-os csökkenés), ahol a gazdasági feltételek relatív egészségesnek mondhatók, viszont új kínálat megjelenése miatt csökkentek a díjak. Csak kevés piacon, nevezetesen Dublinban és Londonban tapasztalhatunk meglehetősen jelentős drágulást, annak köszönhetően, hogy nem jelent meg új kínálat az adott bérlői kereslet mellett. A régióból a londoni West End mellett Moszkva (1777 dollár/ m2) és London City (1643 dollár/m2) is felkerült a nemzetközi TOP10-es listára.
 

Ázsiai és csendes-óceáni térség
A térség húsz piaca szerepel a világ ötven legköltségesebbje között, amiből hét található az első tízben. Hongkong (központ), Peking (Financial Street), Újdelhi (Connaught Place) Hongkong (West Kowlon), Tokió (Marunouchi Otemachi) és Sanghaj (Pudong). A régiós bérlői aktivitás nagyrészt technológiával, médiával és telekommunikációval foglalkozó helyi nagyvállalatokhoz köthető. A piacok fele több mint 1%-os költségnövekedést mutat. Hongkong (központ) maradt az egyetlen olyan város a világon – a londoni West Endet kivéve – ahol az első osztályú irodák bérleti költsége meghaladja az évi 2500 dollár/négyzetmétert. A nemzetközi listán a csendes-óceáni régióból a legmagasabb irodabérleti költség Sydneyben található (1075 dollár/m2), mellyel a 19. helyet foglalja el.
 


Az amerikai kontinens
Az Egyesült Államokban a gazdasági fellendülés szilárd, az erős bérlői aktivitás a legnagyobb negyedéves nettó abszorpcióhoz vezetett 2007-óta, ami inflációt meghaladó drágulást okozott, egy kivétellel az összes állam piacán. Emellett az egyre szélesebb körben jellemző munkaerő-felvétel miatt fellendült az irodák iránti kereslet is. Nyolc észak-amerikai piacon mértek kétszámjegyű növekedést a prémium irodák bérleti költségei terén 2014 harmadik negyedében. Ebből az első hat az Egyesült Államok városai közül került ki. A New York-i Midtown a 11. legköltségesebb irodapiac globálisan, és továbbra is a kontinens legdrágább piaca, ahol az első osztályú irodák bérleti költsége évi 1314 dollár/m2. Rio de Janeiro megtartotta helyét a legdrágább területként Latin-Amerikában, 1097 dollár/m2-rel, amellyel a 18. helyen áll a legköltségesebb irodapiacok listáján.
 
 

 

CBRE