Az elmúlt 5 évben mintegy 99 ezer négyzetméternyi irodaterület újult meg Budapesten: a ’90-es és 2000-es években épült irodaházak felelősen gondolkodó tulajdonosai, felismerve az új igényeket -  az energiatakarékos technológiák fontosságát és a fenntartható üzemeltetést -  jelentős mértékű beruházásokkal újították meg épületeiket. A felújított irodaházak esetében az üres területek aránya (10,1%) kevesebb, mint a budapesti átlag (10,3%). 2015 volt a rekordév, összesen 44 ezer négyzetméternyi irodaterületet érintve.

„Az elmúlt időszakban trenddé vált, hogy egy-egy jelentős területet bérlő cég távozásával a tulajdonos belevág a felújításba, majd a megújított épületbe hamarosan új bérlők költöznek: egy év alatt az üresen álló területek aránya 18 bázisponttal csökkent.” – jellemezte az irodapiaci helyzetet Varga Judit MRICS, a CBRE szakértője. A felújított irodaházakba az új bérlők elsősorban a jobb minőség miatt költöznek: az elmúlt 5 évben a bérlők kétharmada a közepes minőségű, nem A-kategóriás irodákból érkezett. Jelentős még az üzlet bővülése miatt költözők aránya: az új bérlők 38 százaléka nagyobb irodát igényelt saját maga számára.

A piaci keresletet, illetve a technológiai és esztétikai igényeket szem előtt tartva döntött a felújítás mellett az East-West Business Center tulajdonosa, az Erste Ingatlan Kft. A homlokzat modernizálása, a közös területek és vizes helyiségek felújítása, a zöldfelületek (kert és teraszok) bővítése ugyanúgy cél, mint a BREEAM „nagyon jó” minősítés megszerzése az új épületmenedzsment-rendszer és az egyedi mérnöki megoldások bevezetésével.

„Budapest belvárosának egyik meghatározó irodaháza, az Astoriánál található21.000 négyzetméteres East-West Business Center prémium lokációban kínál a felújítás után tökéletes székhelyet új és korábbi bérlőinek egyaránt.” – tette hozzá Varga Judit MRICS, az épület kizárólagos bérbeadásával megbízott CBRE Irodaügynökségi vezetője.

 

 

CBRE