A befektetési forgalom stagnálását mindössze a megkérdezettek 6 százaléka valószínűsítette, szemben a tavaly 44 százalékkal. A befektetők túlnyomó többsége (94%) egymilliárd eurónál is több befektetést vár 2016-ban a magyar kereskedelmi ingatlanpiacon 2016 során.

"Egyetértve a válaszadók többségével, azon a véleményen vagyunk, hogy 2016-ban a teljes magyarországi befektetési forgalom 800 millió és 1,2 milliárd euró között lesz. A tavalyi felmérésen a megkérdezett befektetők többsége jól becsülte az éves befektetési forgalmat (750 millió euró) így idén is ebben bízhatunk" . mondta Kibédi Varga Lóránt, a CBRE magyarországi ügyvezető igazgatója.


Mit gondol, mennyi lesz idén a magyarországi ingatlanbefektetési piac forgalma?    2016
Nem lesz változás tavalyhoz képest (800 millió euró)                                                          6%
1 milliárd euró körül lesz (800 millió - 1,2 milliárd euró)                                                      50%
Egymilliárd euró felett lesz (1,2 milliárd euró)                                                                     44%
Rekord közeli lesz (1,9 milliárd)                                                                                             0%

 


Mit gondol, mennyi lesz idén a magyarországi ingatlanbefektetési piac forgalma?    2015
Alacsonyabb, mint a múlt évbne (450 millió euró alatt)                                                        6%
Hasonló, mint múlt évben (450 millió - 550 millió euró között)                                            44%
Meghaladja az előző évet (550-900 millió euró)                                                                 47%
Rekord közeli lesz (1 milliárd euró vagy felette)                                                                    3%


Idén a megkérdezettek szerint a hazai befektetők lesznek a piacon a legaktívabbak, szemben a tavalyi felméréssel, amikor a magyarok csak a 2. helyen álltak, az EU legnagyobb országából érkezők mögött. A német nyílt végű alapok részaránya meredeken 25-ről 5 százalékra esett vissza. A közel-keleti és orosz tőke részaránya változatlan maradt.


"2016 minden bizonnyal fordulópont lesz, ahogy a konzervatív nyugat-európai befektetők visszatérnek a piacra, ami a forgalom növekedését is okozza és számos figyelemre méltó tranzakció is lezárul az év során" - tette hozzá Tim O'Sullivan, a CBRE magyarországi és délkelet-európai tőkepiaci vezetője. Kik lesznek a legaktívabb befektetők?                                 2015    2016
Hazai befektetők (ingatlanalapok, jogi személyek)                    26%    44%
Amerikai opportunista befektetők és tőkealapok                       26%    21%
Hagyományos, nagy befektetők (német nyílt végű alapok is)    37%    25%
Közel-keleti, orosz és más új forrásból érkező tőke                   11%    10%


A lehetséges magyar felminősítésről a megkérdezettek relatív többsége (47%) úgy vélekedett, hogy "megtörténik 2016-ban, de nem fogja jelentősen növelni a befektetési piac forgalmát". Ez egybeesik a CBRE szakértőinek vélekedésével is, miszerint a felminősítés idén már bekövetezhet, de hatása korlátozott lesz, mivel a piac már beárazta a változást.


Az ingatlanpiaci szektorok között az irodák továbbra is a legkedveltebbek, ahogy az elmúlt évben is azok voltak. A kiskereskedelmi ingatlanok megítélése javult a legnagyobb mértékben: a megkérdezettek 30 százaléka tette az első helyre, szemben a 2015-ös 17 százalékkal. Az ipari ingatlanok iránti érdeklődés 8-ról 13 százalékra nőtt, ami már érződik is a megnövekedett likviditáson.

A jelenlegi befektetési ciklusról a megkérdezettek relatív többsége (38%) úgy vélekedett, hogy "ez egy fenntartható növekedés arra a szintre, ahol Magyarországnak lennie kell". A CBRE is osztja ezt a véleményt, miszerint ez a bérlői és befektetési piac általános bővülésének kezdete. Természetesen jöhet korrekció a globális környezet változásának függvényében, mindazonáltal, a jelenlegi jelek a fenntartható növekedés irányába mutatnak.

A tavalyi hozamcsökkenés ellenére, a tavalyi eredményekhez hasonlóan sok befektető várja a hozamok további zsugorodását. A budapesti befektetési lehetőségeket illetően a befektetők érdeklődése a legjobb ingatlanok iránt kismértékben, 39-ről 34 százalékra csökkent - párhuzamosan a globális trendekkel. A hozzáadott-értékkel rendelkező ingatlanok iránti érdeklődés stabilan 50 százalékon állt mindkét évben.


Mit kínál Budapest a befektetőknek?               2015    2016
Jó minőségű ingatlanokat, stabil cash-flow-val    35%    39%
Hozzáadott-értékkel rendelkező ingatlanokat     51%    50%
Bedőlt hiteleket, ingatlan-adósságot                   14%    11%

Az alternatív szektorok iránti befektetői érdeklődés tovább folytatódott 2016-ban is: a befektetők szívesen vennének magánkollégiumot vagy egészségügyi létesítményt. A CBRE szakértői itt hangsúlyozták, hogy a magyar piacon ezekből az ingatlanokból hiány mutatkozik, a sportlétesítmények sokkal gyakoribbak.A 2016. április 5-én tartott Befektetési Reggelijén a CBRE Magyarország a hazai piac 50 meghatározó befektetőjét és vagyonkezelőjét kérdezte meg a befektetési piacról és kilátásairól.

 

 

CBRE