"Ahol ki kell pótolni a sérült vagy megsemmisült épületrészeket, ott az Ybl-kori architektúrát igyekszünk megoldani, ugyanakkor az új terek a mai kortárs építészet gondolkodása szerinti megfogalmazásban készülnek el, hiszen a Várral való akadálymentes kapcsolatok létesítése is az új elemek beépítését kívánja meg" – magyarázta Potzner Ferenc építész egy csütörtöki sajtóbeszélgetésen.

 

Az épületegyüttes több pontján párhuzamosan folyik a munka, valamint kiásták azt a hatalmas gödröt is, amely a csaknem 300 férőhelyes mélygarázsnak, valamint a 900 négyzetméteres többfunkciós rendezvényteremnek ad majd otthont.

 

A terem alatt elhelyezkedő, 4,5 méter belmagasságú parkolóház alkalmas lesz turistabuszok és díszleteket vagy egyéb technikai eszközöket szállító járművek befogadására is. Ez azért fontos, hogy a rendezvénytér a lehető legtöbb féle program megtartására alkalmas legyen – mondta Pottyondy Péter építész. Hozzátette: ezt a funkciót támogatják a mélygarázsból a teremhez közlekedő nagyteljesítményű teher- és díszletszállító liftek is.

 

Nemcsak az épület külsején, hanem a terek belsőépítészeti koncepciójában is megjelenik a régi és a modern kor ötvözete. A tér belső kialakítása részben megidézi az 1800-as évek végének hangulatát, a 21. századi igényeket pedig a legmodernebb berendezések elégítik majd ki – mondta Dévényi Tamás belsőépítész.

 

A vendégek a felújított fülkepavilonokon keresztül, folyosón jutnak le a teremhez, ahol egy eredeti állapotában meghagyott téglafal és Buda korabeli látképe fogadja őket. A tér berendezése viszont már teljesen modern lesz: kialakítanak például egy számítógéppel vezérelt LED-falat is, amelynek segítségével az éppen aktuális rendezvény stílusához, hangulatához tudják igazítani a tér megjelenését. A falak burkolatát a legtökéletesebb akusztika elérése szerint tervezik meg.

 

A Várkert Bazár fejlesztése az Új Széchenyi Terv programban 6,7 milliárd forintból valósul meg, az engedélyezési és kiviteli terveket a Középülettervező Zrt. készítette el. A többfunkciós rendezvénytér és a mélygarázs mellé mozgólépcsőt is építenek a Bazár és a Budavári palota közé, emellett a kazamata-folyosóban lévő gyalogos lépcsőt is használhatják majd a gyalogosok.

 
A terület átadását 2014 márciusának végére tervezik.


Forrás: MTI